Iohannis, reacție în cazul creșterii numărului de persoane infectate cu COVID-19: ”Fac un apel la Parlament să adopte urgent cadrul legislativ necesar”

În decursul zilei de joi, 9 iulie, președintele statului a susținut o declarație de presă, ca urmare a creșterii numărului de persoane infectate cu COVID-19.

Klaus Iohannis a declarat că este necesară adoptarea unui set de legi care să reglementeze situația carantinării și izolării, după ce Curtea Constituțională a declarat ordinul de ministru care reglementau aceste măsuri ca fiind neconstituțional.

Șeful statului a precizat că a trimis o ”dare de seamă privind acțiunile din timpul Stării de urgență”. ”Documentul prezintă în mod sintetic și transparent acțiunile pe perioada stării de urgență”, precum și ” propuneri de măsuri pentru provocări similare”, susține președintele. 

”Mai mult, pandemia a scos la iveală fragilități sistemice, precum o economie puternic dezechilibrată, lipsa investițiilor publice, productivitate scăzută, capacitate administrativă scăzută”, a mai declarat Iohannis.

În plus, acesta a lăudat acțiunile instituțiilor implicate direct, care ”în pofida acestor condiții deosebite (…) au reușit, prin măsuri dure, excepționale, să dimnueze efectele crizei”. 

Klaus Iohannis a mai precizat că, pentru ca România să treacă peste această situație dificilă, e necesară colaborarea tuturor: ”Prin Constituție, în criză sanitară, statul e obligat să ia măsuri. Fac un apel la colaborare loială între instituțiile statului. Nu e timpul orgoliilor și disputelor politice. Salvarea vieții românilor trebuie să fie mai presus de orice. E nevoie ca împreună, uniți, autorități, politicieni, jurnaliști, societate civilă, să transmitem cetățenilor un mesaj unitar: virusul e real, nu are culoare politică, nu dispare prin lege sau prin negarea lui”. 

Nu în ultimul rând, președintele a solicitat Parlamentului să adopte cât de repede posibil legislația privind carantinarea și izolarea.

”Fac un apel la Parlament să adopte urgent cadrul legislativ necesar”, a afirmat Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *