Interferența rusă în alegerile din Regatul Unit, descoperită de Reddit
Reddit a descoperit recent că o campanie de manipulare a Rusiei vizează alegerile de anul viitor din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.
În trecut au mai existat voci care afirmau că interferența rusă în acest scrutin va fi prezentă, ca și în alte cazuri, însă confirmarea a venit la sfârșitul săptămânii trecute, din partea echipei Reddit. Platforma a afirmat că postarea și conturile asociate par a fi originare din Rusia, conform unei postări realizate de staff.
Mai mult decât atât, platforma a explicat că modelul seamănă cu unul detectat de Facebook și analizat de Consiliul Atlantic, un tink tank american, la jumătatea acestui an. ”Secondary Infektion” se aseamănă cu campania de dezinformare dusă de KGB în timpul Războiului Rece – ”Operation Infektion”, prin care Statele Unite ale Americii erau acuzate de inventarea SIDA – și care are ca mod de operare plantarea unor știri false și creșterea engagementului cu acestea, conform Medium.com.
”La sfârșitul lunii octombrie, un cont ”u/gregoratior” a postat documentele scurse și ulterior repostate de un cont suplimentar ”u/ostermaxnn”. În plus, am putut găsi mai multe conturi care participau la manipularea voturilor pe postarea inițială. Toate aceste conturi au același model comun ca și grupul inițial Secondary Infektion detectat, ceea ce ne determină să credem că acest lucru era într-adevăr legat de grupul inițial”, a explicat în continuare Reddit.
Documentele sensibile publicate pe Reddit în luna octombrie arată un așa-zis interes al Conservatorilor britanici de a privatiza NHS (National Health System / Sistemul Național de Sănătate) în favoarea americanilor. În urmă cu o săptămână, și laburiștii – principalii opozanți ai partidului lui Boris Johnson – au prezentat documente pe aceeași temă, însă liderul formațiunii politice, Jeremy Corbyn, nu a dorit să comenteze originea acestora.
”Cu toate acestea, acum se vor pune întrebări dacă Rusia a avut vreo implicare în introducerea documentelor în discursul public al Regatului Unit și, în caz afirmativ, care au fost motivațiile sale pentru acest lucru”, notează The Guardian.
Graphika, o firmă de consultanță social media, susține că metodele se aseamănă puternic cu cele folosite în cadrul operațiunii ”Secondary Infektion”, chiar dacă nu se poate spune cu claritate dacă Rusia chiar are vreo implicare în cazul documentelor NHS, mai arată cotidianul britanic.
Articole asemănătoare
Decizie finală a CNA. Judecătorii au ajuns la un consens în cazul fake news-ului difuzat de Antena 3
Ion Cristoiu
EU vs Disinfo: campanie de combatere a știrilor false
Revoluția fiscală va aduce după sine internet mai scump
Cine a câștigat conflictul constituțional, Dăncilă sau Iohannis? Cum a văzut presa din România decizia CCR