Insolvența Bucharest Film Studios: cel mai nou „film” regizat de Bobby Păunescu

Era anul 2015, iar MediaPro Studios făcea un anunț de zile mari. Sau cel puțin așa părea: „un grup de investitori – format din importanţi producători de film din Statele Unite ale Americii şi România – a finalizat tranzacţia prin care CME a vândut acţiunile companiei MediaPro Entertainment, acţionar majoritar al Studiourilor MediaPro”.

Iar obiectivele erau pe măsură: „readucerea în prim-plan a importanţei istorice al celui mai important complex cinematografic din România şi unul dintre cele mai mari din Europa Centrală şi de Est”. Imediat după anunț însă, s-a observat că printre importanții producători de film din România menționați în anunț se afla și Bobby Păunescu. Fiul unui alt fel de „regizor”, pe numele său George Constantin Păunescu, ce avea deja la activ o „producție” cu încasări foarte mari, intitulată Devalizarea Bancorex. Asta ca să nu le mai amintim pe toate celelalte, puneri în scenă mai mici sau mai mari, dar toate având atmosfera inconfundabilă a țepelor post-decembriste: Lido, Dac Air, Bankcoop etc. etc.

Spre deosebire de tatăl său însă, Bobby Păunescu a dovedit, de-a lungul timpului, un talent regizoral real, pelicula „Francesca” anunțând o carieră cât se poate de interesantă. Dar, din păcate, lucrurile s-au cam oprit acolo, acesta fiind de altfel și singurul film la care Bobby Păunescu și-a asumat implicarea totală, toate celelalte titluri în care este menționat numele său fiind proiecte în care a participat doar din poziția de producător sau co-producător. Nu e mai puțin adevărat însă, că din rolul de producător Bobby Păunescu își poate trece în cont câteva realizări importante, cu bătaie internațională, printre care și înființarea, alături de Cristi Puiu, a casei de film Mandragora. Iar aici, așa cum știm, au fost realizate producții cinematografice importante, dintre care este suficient să amintim „Moartea domnului Lăzărescu” și „Aurora”.

Sursa foto: Getty Images

Numai trei ani mai târziu de la momentul transformării MediaPro Studios în Bucharest Film Studios, scena media românească a fost uimită să afle că firma lui Bobby PĂUNESCU şi-a cerut insolvenţa, o solicitare în acest sens fiind depusă la Tribunalul Ilfov pe 28 martie 2018 – Dosarul nr.756/93/2018. În ceea ce priveşte datoriile la stat, anunță supervizor.ro, acestea se ridicau la 2.605.281 lei, la data de 31 decembrie 2017, sumă defalcată astfel:

  • Bugetul de stat = 1.039.723 lei
  • Bugetul asigurărilor sociale de stat = 1.083.337 lei
  • Bugetul asigurărilor pentru şomaj = 48.014 lei
  • Bugetul asigurărilor de sănătate = 434.207 lei

În același timp, trebuie remarcat faptul problemele financiare ale Bucharest Film Studios SA nu sunt noi, la sfârşitul anului 2016, aceasta raportând pierderi de 29,67 milioane lei, datorii de 203 milioane lei şi capitaluri proprii negative de -111,51 milioane lei. La acest lucru trebuie adăugat și faptul că firma lui Bobby Păunescu este de asemenea în centrul a peste 30 de acțiuni deschise în instanță deschise de către (foşti) angajaţi, toate cauzele având ca obiect “drepturi băneşti“.

Nu în ultimul rând, la o simplă căutare pe site-ul Bucharest Film Studios se poate observa că portofoliul de producții al firmei se oprește la anul 2014 cu pelicula Chosen, moment la care firma se numea, încă, MediaPro Studios. Rezultatul poate fi dedus cu ușurință și anume faptul că, în tot acest timp, firma lui Bobby Păunescu nu și-a trecut în curriculum vitae nicio producție cinematografică, fie ea de mică sau mare amploare, ori în co-producție cu alte studiouri din străinătate.

În mod și mai ciudat însă, bomba de-abia acum urmează: la numai opt zile de la declararea insolvenței, aceasta a fost retrasă, firma lui Bobby Păunescu reușind să-i convingă pe cei care au acționat-o în instanță, printre care și creditorul brașovean Team Communications SRL, că le va returna datoriile. Iar instanța, ce să facă, a acordat termen de grație până în luna iulie pentru ca acest lucru să se întâmple. Lucru care, având în vedere Memorandumul având ca temă aprobarea schemelor de ajutor de stat pentru susținerea producției de filme, aprobat chiar de către, la acea vreme, prim-ministrul Dacian Cioloș, are toate șansele să se materializeze. Acesta prevede, de altfel, un credit de angajament de 50.000.000 (cincizeci de milioane) de euro pentru producția de filme, iar printre condițiile de eligibilitate nu este menționat nimic care să scoată Bucharest Film Studios dintr-o posibilă competiție pentru acești bani.

Aceasta nu este însă decât una dintre căile pe care le-ar avea firma lui Bobby Păunescu pentru a se salva de la insolvență, cealaltă fiind misteriosul Memorandum cu tema: evaluarea și implementarea unei scheme de ajutor de stat privind investiția străină în domeniul cinematografiei, discutat în aceste zile la guvern și care a inflamat, pe bună dreptate, spiritele, având în vedere că ar defavoriza producția autohtonă de film.

Concluzia? Așteptați-vă la un nou film produs sau co-produs de Bucharest Film Studios în perioada imediat următoare. Și, cel mai probabil, cu buget semnificativ.

Asta da răsturnare de situație în filmul care este viața lui Bobby Păunescu.

Sursa foto: gov.ro

 

MediaStandard:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri