În Africa, pandemia este folosită ca scuză pentru limitarea libertății de exprimare
Valul de dezinformare care a însoțit pandemia de coronavirus a determinat autoritățile, în funcție de zonă, să ia măsuri pentru a stopa fenomenul. Totuși, în Africa, combaterea fake news-urilor vine cu un preț: sugrumarea libertății de exprimare.
Prin avertismente sau chiar arestări, guvernele din Africa afirmă că încearcă să-i descurajeze pe oameni să mai participe la propagarea informațiilor false. În mai multe state, au fost create legi speciale prin care autoritățile să poată aresta persoanele care propagă informații false.
În baza Legii privind tehnologia informațiilor și comunicațiilor din Mauritius, un om a fost reținut, după ce a afirmat că revoltele au izbucnit după ce premierul a anunțat închiderea supermarketurilor și a magazinelor. Situații asemănătoare s-au petrecut și în Africa de Sud și Kenya, conform Nieman Lab.
Însă statele africane nu sunt străine de metodele prin care libertatea de exprimare a cetățenilor și a presei poate fi limitată. Închiderea internetului este una dintre metodele la care se recurge atunci când guvernul este criticat intens, însă oamenii pot ajunge chiar și la închisoare pentru că și-au exprimat opiniile.
În Tunisia, doi bloggeri au fost arestați pentru că au criticat răspunsul autorităților la pandemia de COVID-19. Acuzațiile care li se aduc se referă la ”insultarea oficialilor statului”, ”provocarea tulburărilor publice” și defăimare. În Mauritius, o femeie a fost reținută pentru o glumă despre Guvern.
Situația jurnaliștilor este la fel de dificilă. În mai multe țări, printre care și Etiopia, Nigeria și Egipt, reprezentanții statului răspund agresiv la încercările reporterilor de a afla date despre pandemie.
Organizații internaționale precum OMS și ONU susțin că apărarea liberății de exprimare nu trebuie să fie dată la o parte, chiar și în vreme de pandemie. ”Antidotul” infodemiei este presa însuși, susține General António Guterres, secretarul-general al ONU.
Articole asemănătoare
Jurnaliștii, rugați să nu se mai ”servească singuri” cu lucruri din Air Force One
O jurnalistă din SUA, țintă a atacurilor mediatice după dezvăluirea persoanei din spatele unui cont anti-LGBT
O nouă problemă de securitate pentru TikTok: compania ar suferi de o scurgere de date
Anthropic, Google, Microsoft și OpenAI formează un grup pentru siguranța programelor AI
Navalnîi susține că se află într-un „lagăr de concentrare”: Cineva de la etaj a citit ”1984” și a spus: «Să o facem»