
Google și X, următoarele companii vizate de UE cu privire la respectarea legilor digitale
Google și X sunt următoarele companii luate în vizor de autoritățile Uniunii Europene când vine vorba de conformitatea cu legea pieței digitale (DMA). După ce Apple și Meta au fost amendate pentru nerespectarea acestor norme, Comisia Europenea își continuă investigația asupra marilor companii americane.
Poate pentru a dovedi că nu este intimidată de administrația Trump sau de lobbyul Big Tech de la Bruxelles, Comisia Europeană pregătește terenul pentru sancționare Google și X. Ambele investigații sunt începute cu ani în urmă și, conform unor surse citate de Reuters, vor depinde și de atitudinea autorităților din SUA, care sunt în plin proces antitrust împotriva Google pe care o acuză de monopol.
UE susține că Google își favorizează propriile servicii de publicitate, în defavorea competitorilor, iar una dintre soluții ar fi obligarea companiei să vândă parte din aceste servicii. Hotărârea ar fi o premieră, însă dacă procesul din SUA ar avea o decizie similară (Chrome este în centrul divizării cerute de Departementul de Justiție american) atunci Comisia Europeană ar putea să aibă aceeași abordare.
În cazul X, compania condusă de Elon Musk a fost deja sancționată în baza legii DSA (care reglementează serviciile digitale, mai ales când vine vorba de proliferarea dezinformării), iar scandalul generat de miliardarul american e deja conoscut. O nouă sancțiune ar putea să provoace o reacție similară, dar UE trebuie să rămână fermă cu privire la legile sale.
Săptămâna aceasta, după o lună de întârzieri, Apple și Meta au primit o sancțiune cumulată de 700 de milioane de euro. Concret, Apple are o amendă de 500 de milioane de euro din cauza regulile din App Store, care nu permit dezvoltatorilor de aplicații să redirecționeze utilizatorii către oferte din afara platformelor sale, iar Meta are o sancțiune de 200 de milioane de euro pentru că a cerut utilizatorilor europeni să plătească pentru a avea acces la versiunea fără reclame a Facebook și Instagram.
Criticile legate de întârzieri, dar și de suma amenzilor nu au rămas neauzite de Comisia Europeană, însă executivul își apără decizia și spune că anumite proceduri nu pot fi grăbite, iar acestea fiind primele amenzi aplicate sub legea DMA nu putea să fie excesive.
Tensiunea cu administrația Trump și conflictul comercial (pus pe pauză momentan) început de SUA, chiar dacă nu este recunoscut de autoritățile europene, în mod clar au jucat și vor continua să joace un rol în sancțiunile aplicate companiilor americane.
Articole asemănătoare
Ambii candidați pentru președinția SUA au dorit interzicerea TikTok, acum ambii au cont pe platformă
Ce riști dacă deschizi un cont pe Facebook cu numele altuia
Ce a făcut echipa lui Navalnîi după ce a aflat de otrăvirea sa. „Dacă nu am fi luat acele sticle, ar fi dispărut până acum”
India: WhatsApp speră să combată știrile false printr-un serviciu de fact-check
Meta aduce secțiunea Reels și pe Facebook