Frontul ajunge și în online. Ucraina și Rusia atrag hackeri de partea lor
Războiul din Ucraina se duce pe mai multe fronturi și nu mă refer la diferitele regiuni prin care armata rusă încearcă să înainteze. De când a început invazia, mediul online a fost locul unde ambele părți au încercat să-și consolideze poziția.
Fie că vorbim de resurse financiare strânse prin intermediul criptomonedelor, fie că vorbim de o armată de voluntari care s-a strâns în mediul online și apoi au plecat spre Ucraina sau pur și simplu vorbim de importanța internetului în acest război, mediul digital nu a fost ferit de războiul început de Rusia.
O analiză a CNBC arată că volumul de atacuri cibernetice desfășurate de – și în numele – ambelor țări beligerante este „uluitor„. Motivul? În momentul de față există un număr impresionant de voluntari care desfășoară atacuri cibernetice în numele Ucrainei sau al Rusiei.
Un număr atât de mare încât și specialiștii în securitate cibernetică sunt uimiți și declară că ce vedem acum este un ”haos cibernetic”.
”Pentru prima dată în istorie, oricine se poate alătura unui război. Vedem întreaga comunitate cibernetică implicată, în care multe grupuri și persoane au luat o partea cuiva, fie a Rusiei, fie a Ucrainei” a declarat un expert în securitate citat de CNBC.
De la companii și pănă la indivizi, voluntarii din mediul digital aleg să lupte și conduc atacuri în numele țării pe care o aleg ca favorită. În primele trei zile de la începutul invaziei, atacurile cibernetice împotriva sectoarelor militare și guvernamentale ucrainene au crescut cu 196%, potrivit unui studiu Check Point Research. În același timp, acestea au crescut și împotriva organizațiilor din Rusia cu 4%, dar au scăzut în celelalte părți ale lumii; Europa a înregistrat o scădere de 8%. De menționat că infrastructura online a organizațiilor din Ucraina (altele decât cele guvernamentale) a înregistrat o creștere de doar 0.2%, țintele fiind preponderent cele care aparțin autorităților ucrainene.
E drept, de atunci lucrurile s-au cam schimbat. Rusia a fost ținta unor atacuri destul de severe din partea mai multor grupuri de hackeri -cel mai renumit fiind Anonymous- care a afectat site-ul Kremlinul și chiar televizoarele cetățenilor ruși. Oficialii de la Kiev estimează că aproape 400.000 de hackeri din întreaga lume s-au oferit voluntari pentru a ajuta Ucraina, deci balanța începe să se încline.
Adevărul s-ar putea să nu fie departe de estimările Ucrainei; CNBC relatează că grupul de Telegram făcut de Ministerul Afacerilor Externe ucrainean -denumit IT Army of Ukraine- conține peste 310.000 de membri la momentul redactării acestui articol. Link-ul către acest grup îl poți accesa aici (tweet-ul de mai jos al ministrului ucrainean conține o greșeală în numele grupului).
We are creating an IT army. We need digital talents. All operational tasks will be given here: https://t.co/Ie4ESfxoSn. There will be tasks for everyone. We continue to fight on the cyber front. The first task is on the channel for cyber specialists.
— Mykhailo Fedorov (@FedorovMykhailo) February 26, 2022
Marea îngrijorare a specialiștilor din domeniul securității cibernetice este faptul că Rusia nu are prea multe căi prin care să facă față sancțiunilor și atacurilor din partea voluntarilor care ajută Ucraina, iar singura armă eficientă va fi tot un atac cibernetic. Un răspuns ferm din partea Rusiei s-ar putea transforma într-un război cibernetic nu doar cu Ucraina, ci și cu alte țări.
Rămâne de văzut dacă Rusia riscă să escaladeze și mai mult acest război care s-a dovedit a fi foarte scump și nu doar din punct de vedere financiar. Izolată ca niciodată, Moscova și regimul care s-a cuibărit în interiorul ei se văd puși în față unui zid imposibil de depășit: chiar dacă Ucraina pică, nu mai există cale de întoarcere.
Articole asemănătoare
Rusia a închis ultimul post independent de televiziune. Transmisiunea finală a TV Rain, mesaj pentru Putin
„Câte bordeie, atâtea obiceie“. Evenimentul anului în România, perspective diferite în presa străină
Jurnalista care a protestat la televiziunea rusă de stat spune că i-a fost „imposibil să tacă”
#rebuildtrust sau #deletefacebook, singurele opțiuni în urma scandalului Cambridge Analytica
Ucraina a introdus o lege prin care legalizează criptomonedele