Freedom House: Serbia, Muntenegru și Ungaria nu mai sunt democrații, ci regimuri hibride

Atacurile asupra independența judiciară, influențarea opiniei publice prin discursuri populiste și vizarea libertății presei au dus la deteriorarea sistemului democratic din Serbia, Muntenegru și Ungaria.

Într-un nou raport privind evoluția țărilor din Eurasia, organizația Freedom House arată că Ungaria, Serbia și Muntenegru nu mai sunt democrații, ci regimuri hibride, din cauza nerespectării standardelor democratice privind justiție, alegeri și libertatea presei.

”Declinul Ungariei a fost cel mai precipitat urmărit vreodată în Națiuni în tranzit [raportul realizat anual de Freedom House – n.r.]; a fost unul dintre cei trei fruntași democratici din 2005, dar în 2020 a devenit prima țară care a coborât cu două categorii de regim și a părăsit grupul democrațiilor în întregime”, arată organizația.

Tot în privința Ungariei, experții Freedom House susțin că instituțiile statului au devenit, de când criza epidemiologică a început, doar o fațadă, iar ”puterea este centralizată în mâinile lui Viktor Orban”.

Serbia, pe de altă parte, a avut de suferit în timpul mandatului președintelui Aleksandar Vucic, când s-au manifestat ”atacuri asupra mass-media, lipsa urmăririi eficiente pentru corupție și diminuarea spațiului pentru guvernele locale”. Muntenegru se confruntă cu probleme similare.

CUM STĂ ROMÂNIA

Raportul privind situația democrației din România nu este încă public, așa cum anunță Freedom House pe site, însă clasamentul general este finalizat.

România se află în rândul ”democrațiilor semi-consolidate”, cu un scor total de 57. Pe următoarele poziții se află Croația (54), apoi ”regimurile hibrid” (Ungaria, Serbia, Muntenegru, Albania, Macedonia de Nord, Ucraina, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Republica Moldova și Kosovo).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *