Fața neagră a Facebook: o pagină pretinde că a prezis cutremurul de sâmbătă noapte

Cutremurul ce a avut loc sâmbătă noapte, cu puțin timp ca ora să se dea înapoi, a avut un impact emoțional mare asupra populației – iar de acest fapt au profitat administratorii unei pagini de Facebook.

Pentru a lăsa impresie că persoanele din spatele paginii au capacitatea de a prevesti seismele de mari magnitudini, ”Seismic Center – predicţie şi alertă cutremur“ a postat un mesaj în care se arată că încă de pe 15 august ar fi fost prezis cutremurul produs weekendul acesta, conform Adevarul.ro.

Ca si opinie personala un cutremur cu magnitudinea peste 5.2 richter este posibil sa apara in jurul datei de 27-28…

Gepostet von Seismic Center – Predictie si alerta cutremur am Dienstag, 14. August 2018

Institutul Național Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, entitate citată foarte des de pagina amintită, a catalogat drept fake news postarea. Oamenii de știință susțin că este imposibilă prezicerea unui cutremur cu atâta exactitate, cu atât mai mult cu două luni înainte. Puteți citi mai multe detalii pe această temă AIdCI.

Este de menționat că Facebook permite utilizatorilor să antedateze postarea, adică să schimbe data publicării. Cel mai probabil, așa a procedat și ”Seismic Center – predicţie şi alertă cutremur“ – a așteptat ca un seism notabil să aibă loc, a creeat postarea și apoi i-a modificat data.

În prezent, activitatea paginii se rezumă la a culege laudele pentru așa-zisa predicție. Administratorul/administratorii susțin că au fost amenințați de mai multe persoane, dar i-ar fi și propus public șefului ISU, Raed Arafat, să li se ofere ”un contract de confidentialitate pentru ce vom discuta si arata si asupra identitatilor noastre” în schimbul împărtășirii ”tehnologiei de Nobel”.

https://www.facebook.com/cutremur.vrancea/posts/1178683092286921?__xts__[0]=68.ARD4KYIBVwHvvy0rcoPtlaEQ971wNakKEq1l4mClSsFl197qsJEefV1OxHig-PD2IXZL-Q5u9erB733YXBaYSaFnrlMJMHiX6saWtJ_zqjKlCpHlw0MCSIGQb-wWNyMX-8I2if5bALhEB2PijOcXI1rKhOFNh3EoiPU4VB9ZwX7AFjGzhpRWZ4ax6txyI9dzYXt2blkb7l5QzyFBO12rFoU&__tn__=-R

Totodată, pentru a-și crește credibilitatea, pagina a distribuit și lista de share-uri ale postării de pe 15 august. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *