Fake News cu iz conspiraționist, promovat de un fost senator român: Legătura dintre Macron și incendiul de la Notre-Dame

ABC

După tragedia din Franța, acolo unde zilele trecute Catedrala Notre-Dame de Paris a suferit pagube semnificative în urma unui incendiu puternic, conspiraționiștii de serviciu nu au întârziat să apară și să promoveze știri false cu privire la acest eveniment.

Sub titlul „Nu-i credeţi! Să nu le mai fim complici! (Notre Dame – un incendiu „providenţial” pentru Macron)”, Paul Ghițiu, fost senator român în legislatura 1996-2000, promovează o dezinformare cu iz conspiraționist. Ghițiu încearcă să sugereze pe parcursul unui text care abundă în speculații, dar din care lipsesc orice dovezi empirice, că în spatele tragediei din Paris se află nimeni altul decât președintele francez Emmanuel Macron. Acesta ar câștiga capital politic de pe urma tragediei, sugerează Ghițiu: „<<Providenţial>> de bine plasat acest incendiu cu teribilă capacitate de destabilizare emoţională:  La începutul Săptămânii mari a catolicilor. Seara la o oră cu audienţă de vârf, cu imagini apocaliptice ale focului proiectat pe fundalul cerului, lume multă pe străzi.  Tocmai când Macron trebuia să se adreseze poporului francez…Macron a devenit MACRON!”

În continuare, Ghițiu se lansează în speculații nedovedite și chiar fake news-uri grosolane: „Nu-i putem crede că sunt preocupaţi de păstrarea moştenirii culturale şi religioase franceze (adică a identităţii pe care o atacă deschis în fiecare zi) franceze! Nu-i putem crede că incendiul a fost unul datorat neglijenţei sau unui întâmplător atac terorist”. Autorul sugerează o paralelă cu alte evenimente, prezentându-le și pe acestea într-o aură conspiraționistă: Amintiţi-vă de Pearl Harbor! Amintiţi-vă de Turnurile gemene! Amintiţi-vă de războaiele din Yugoslavia şi de războiul criminal împotriva Serbiei!…Amintiţi-vă de Colectiv!”. 

Articolul nu prezintă niciun fel de dovezi solide în sprijinul afirmațiilor, având astfel o putere argumentativă foarte slabă. Să consideri că Pearl Harbor sau 11 Septembrie 2001, reprezintă cumva niște acțiuni conspiraționiste întreprinse de guvernul american, reprezintă practic o jignire la adresa adevărului istoric. Aceste evenimente au fost deja foarte bine documentate, cunoscându-se în detaliu contextul și motivațiile, iar o asemenea afirmația nu reprezintă decât un fake news.

În final, Ghițiu încheie cu un îndemn: „Vă rog, nu-i mai credeţi! În primii 19 ani ai acestui secol au fost măcelăriţi în războaiele globaliştilor…Să încetăm a le mai fi complici!”. Ghițiu pare că are chiar o pasiune pentru teorii conspiraționiste, de vreme ce blogul unde regăsim acest articol abundă în astfel de materiale.

În concluzie, articolul reprezintă un fake news grosolan cu iz conspiraționist. Mediastandard.ro atrage atenția cititorilor că orice informație neargumenată și nesusținută de dovezi empirice este problematică. Un argument trebuie sprijinit prin dovezi și nu prin speculații. Conspirațiile fac parte prin excelență din categoria speculațiilor. Ele au efect psihologic și pot prinde la un public neinformat. Dar atunci când conspirațiile sunt confruntate cu adevărul istoric și cu dovezile, ele se prăbușesc.

Robert Manea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri