Fact check: A spus Putin că începe al Treilea Război Mondial?

„Începe al Treilea Război Mondial”, este un mesaj transmis de o personalitate cu un istoric politic. 

În valul agitat informațional în care se află fiecare om modern, din cauza sau datorită internetului, se pot găsi date total contrare despre un subiect comun. Adevărul devine din ce în ce mai greu de deslușit. Sub acest context, intenționat sau neintenționat, există atât entități, cât și persoane, care dezinformează prin diseminarea știrilor total îndepărtate de realitate.

Subiectul dezinformării a fost prezent de-a lungul pandemiei și, cumva, a fost conștientizat masiv în această perioadă. Nu că nu ar fi existat înainte, dar a fost un prilej perfect pentru anumite personalități cu diverse înclinații politice sau oportuniști simpli în căutare de popularitate să emane societății știri interesante și intrigante, indiferent de credibilitatea din spatele informației.

Sorin Roșca Stănescu, fost senator de Dâmbovița pe listele PNL, este unul dintre indivizii care transmit informații eronate. De data aceasta, susține că va începe al Treilea Război Mondial și că inclusiv președintele Putin a spus-o public. Este necunoscut dacă el însuși crede ceea ce zice, dar o informație certă este că, Putin nu a pomenit de începerea unui război la scară globală, precum susține acesta că a făcut-o la discursul public de pe 9 mai.

Prin acest articol, voi prelua afirmațiile domnului Stănescu și le voi compara cu informații credibile și verificabile. Afirmațiile fostului senator sunt următoarele: Putin a spus public că NATO atacă Rusia și că urmează un conflict global; arsenalul militar performant al Rusiei au fost epuizate și, în consecință, se vor folosi arme mai puțin precise care vor afecta și mai mult infrastructura civilă; bunurile înghețate pe teritoriile NATO vor fi acordate Ucrainei pentru reconstrucție; din cauza lipsei de resurse militare survenite în urma conflictului, se va utiliza armă nucleară.

Sorin Roșca Stănescu afirmă că Putin ar fi amenințat cu al Treilea Război Mondial, într-un editorial publicat de site-ul Ziua News.

Prima oară, voi analiza narativele care nu au neapărat legătură cu aspectul militar. Bunurile înghețate ale oligarhilor ruși și sancționate de autoritățile statelor NATO vor fi vândute și oferite Ucrainei pentru reconstrucție. Conform Euronews și New York Times, într-adevăr, există aceste mișcări de vânzare a respectivelor bunuri și de conferire a resurselor financiare ce survin în urma acestui demers, Ucrainei.

Totuși, procesul este mult mai complicat decât îl prezintă domnul Stănescu, „să fie pur și simplu transferată Ucrainei”. Fiind un „teritoriu nou” și neexploatat, juriștii nu sunt siguri dacă legislațiile actuale vor permite demersul. În cazul SUA, despre care s-a vorbit explicit în publicația realizată de către fostul senator, Uniunea Americană ale Libertăților Civile susține că o astfel de politică ar fi „neconstituțională”.

A doua afirmație este aceea că Federația Rusă a epuizat armele performante și că va trece la cele cu precizie scăzută, urmând astfel să fie afectată și mai multă infrastructură civilă. Aici, premiza este că armata rusă a țintit, oricum, numai baze și instalații militare. Totuși, rapoartele obiective au anunțat nenumărate crime de război ale soldaților lui Putin care, intenționat sau neintenționat, au bombardat spitale, școli și zone rezidențiale care, evident, nu au nici măcar o legătură cu utilajele militare.

Chiar și Organizația Națiunilor Unite a scris despre devierile din regulile tratatelor care reglementează războiul. Nici măcar nu contează, dacă este să reluăm narativa domnului Stănescu, dacă rachetele sunt sau nu performante, ele oricum cădeau și pe clădiri civile. Dar, întrebarea rămâne, afirmațiile acestuia sunt reale? În momentul de față, nu se găsesc date credibile care să reliefeze câte rachete cu înaltă precizie au fost folosite, câte erau în depozitul militar rusesc și câte mai sunt. Este o incertitudine sursa din spatele ideii domnului Stănescu.

Presupusa afirmație a lui Putin, relatată de fostul senator, aceea că „începe al Treilea Război Mondial”, în cadrul discursului din 9 mai, este o informație complet falsă. Discursul s-a realizat live, în fața întregii lumi, iar scriptul a fost deja publicat pe varii site-uri, analizele au fost făcute de nenumărați specialiști. Dacă ar naviga câtuși de puțin pe internet, orice persoană poate observa că Putin nu a pomenit cuvântul „Război Mondial” sau ceva asemănător. A repetat ideea că expansiunea NATO a obligat Rusia, o superputere „suverană și independentă”, să înceapă „operațiunea militară” în Ucraina. A repetat ideea că guvernul actual al Ucrainei este plin de naziști și că Rusia are o datorie morală moștenită din al Doilea Război Mondial sau Marele Război Patriotic, cum o numesc rușii, de a combate orice formă de fascism. Dar nu a vorbit în nici un moment de un război pe scară globală.

Utilizarea armelor nucleare, fapt ce „a dat (…) de înțeles” liderul de la Kremlin, din perspectiva domnului Stănescu este, iarăși, fals. Singura dată când Putin a pomenit cuvântul „nuclear”, a fost atunci când a justificat, a nu știu câta oară, invazia asupra teritoriului ucrainean, susținând că Kievul urma să dețină arme nucleare. Conform Veridica, site care se ocupă de verificarea veridicității diverselor articole, a preluat declarațiile Directorului Comunității de Informații din SUA, Avril Haines, în care spunea că Putin ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare „numai dacă vede o amenințare existențială pentru regimul său de la Moscova”. A mai adăugat că: „sunt o mulțime de lucruri pe care le-ar face în contextul escaladării înainte de a ajunge la arme nucleare”.

Problema rămâne că, din punct de vedere militar, Rusia nu o duce bine, sunt zone în care a fost nevoită să se retragă. Ucraina se bucură de susținere economică și a resurselor de către UE, NATO, SUA, G7, etc. Pe zi ce trece, Rusia pare tot mai încolțită, iar regimul lui Putin pare tot mai instabil. Prin urmare, există și posibilitatea recurgerii la arme nucleare. 

Drept concluzie, Putin nu a dat de înțeles că va începe al Treilea Război Mondial, iar afirmațiile cu care și-a consolidat domnul Stănescu narativul au si o componentă reală, dar sunt exagerate și scoase din context. Totuși, posibilitatea ca liderul de Kremlin să utilizeze arma nucleară, într-adevăr, nu poate fi exclusă, mai ales dacă se ia în considerare absența succesului pe frontul din Ucraina și lipsa de stabilitate politică internă din ultima vreme.

1 Comentariu

  1. Mai conteaza daca a zis? Toata lumea vede ca acolo se vrea a ajunge, le-ar rezolva pe toate din pct de vedere al „elitelor” se vor face multi bani se vor sterge mega datoriile ar opri criza financiara iminenta si ar reduce poluarea si ar „salva clima”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *