Zao își modifică regulile de confidențialitate. Aplicația chineză promite că nu va mai stoca datele utilizatorilor
China este una din țările care se confruntă cu problema protecției datelor cu caracter personal. Soluția pe care au găsit-o chinezii, constă într-o nouă lege care dorește să pună capăt acestei controverse.
Totul a început în septembrie 2019, odată cu apariția unei aplicații realizate în China care schimba chipul oamenilor cu cel al vedetelor. Conform acordului utlizatorilor, platforma avea dreptul să dețină toate pozele și videoclipurile persoanelor. Compania Zao, cea care a realizat aplicația, a declarat că nu va păstra niciun document media și că după ce va fi dezinstalată, ea va șterge din memorie toate datele personale ale oamenilor, menționează weforum.org.
Populația chineză nu se abține de la confruntări cu marile corporații când vine vorba de violarea intimității. Cu un an în urmă, motorul chinez de căutare Baidu a fost dat în judecată de către un grup de protecție a drepturilor consumatorilor, după ce acesta ar fi colectat datele personale ale utilizatorilor fără permisiunea acestora. Procesul a fost anulat după ce compania a eliminat funcția de monitorizare a contactelor și activităților ale persoanelor.
Un alt eveniment de această natură, este cel în care site-ul Alibaba colecta informațiile financiare ale utilizatorilor. Pagina de internet a lansat un program economic ce le putea oferi oamenilor credite, luând în considerare activitățile lor, recordul tranzacțiilor făcute și timpul petrecut pe social-media. Aflându-se sub mare presiune, compania online și-a cerut scuze.
În urma acestora, Congresul Oamenilor din China declară că, în curând, se va lansa o nouă lege în legătură cu protecția datelor consumatorilor. Împreună cu legea privind securitatea cibernetică din 2017 și părțile relevante ale legii comerțului electronic din 2018, noua reglementare va asigura drepturile individuale și protecția informațiilor personale.
În vreme ce noua lege este elaborată, Administrația Cyberspațială din China împreună cu Ministerul de Securitate Publică vor inspecta aplicațiile pentru telefoanele de tip smart, ca să determine dacă se folosesc în mod excesiv sau ilegal de datele utilizatorilor. Conform weforum.org, aproximativ zece aplicații nu au reguli legate de intimitate și alte 40 de aplicații, multe de pe platforme financiare, prezintă „probleme grave” în colectarea de date.
Aceste promisiuni de a înceta colectarea datelor personale fără permisiune pe teritoriul chinez par a fi ideale. Trebuie reamintit, însă, faptul că țara are un regim comunist și pune un accent destul de mare asupra supravegherii cetățenilor. China a implentat milioane de camere de supraveghere cu program de recunoaștere facială. Acestea sunt puse pe toți stâlpii de iluminat existenți, relatează cnbc.com. Așadar, chiar ar vrea această țară să le acorde oamenilor mai multă intimitate sau este doar o chestiune de fațadă?
Subiectul controversat „protecția datelor” este unul din cele mai dezbătute în ultimul timp, întrucât de la scandalul Facebook-Cambridge Analytica au început să iasă la iveală mai multe companii care practică acest trend.
Articole asemănătoare
Conspiraționismul și România. Două treimi dintre români cred că „pandemia a fost provocată de elitele globale”
Cele mai mari dezinformări ale propagandei Rusiei în anul 2018
Google confirmă schimbarea algoritmului de stabilire a ranking-ului în căutări
Autoritățile din Marea Britanie vor despăgubiri din partea companiilor tech pentru victimele fraudelor online
ALDE Sibiu, proces împotriva Facebook. Partidul cere daune în valoare de 10 lei