Elon Musk a anunțat că se gândește să-și facă propria rețea de socializare după ce și-a exprimat dezamăgirea cu actuala platformă pe care o folosește, Twitter. Miliardarul a ținut un sondaj pe rețeaua de socializare care a avut ca scop evidențierea ideii că Twitter nu ține cont de dreptul la liberă exprimare.
Probabil că asta era ultima știre pe care voiai s-o citești astăzi, însă meschinăria celui mai bogat om de pe planetă nu poate trece neobservată. În ultima perioadă, Elon Musk s-a arătat foarte critic cu privire la Twitter și la faptul că cenzura este mult prea răspândită pe platformă. Bineînțeles că nu a adus dovezi și nici nu pare să facă vreun efort să ofere detalii despre acuzațiile pe care le aduce. Concluzia a fost formulată cu mult înainte de orice ipoteză despre presupusa încălcare a dreptului la liberă exprimare.
După încheierea sondajului (îl găsești aici), Musk a răspuns unui utilizator care îl întreba dacă ar lua în considerare construirea unei platforme social media care să fie formată dintr-un algoritm open source, care să acorde prioritate libertății de exprimare și în care propaganda să fie minimă.
”Mă gândesc serios la asta”, a fost replica lui Musk.
Dacă miliardarul se hotărăște să facă asta, se va alătura unui club rafinat de platforme de social media alternative ca: Gettr, Parler sau Truth. După cum intuiești, toate trei s-au dovedit un eșec, mai ales Truth, platforma lui Donald Trump. De fapt, eu sper ca Musk să-și facă propria rețea de socializare și să nu aibă nici o regulă implementată, poate atunci va înțelege cum anume funcționează dreptul de exprimare liberă.
De ce nu e o idee bună?
Pentru că Elon Musk nu se diferențiază de Mark Zuckerberg și alți bogați din domeniul tech. Ei înșiși încalcă reguli de conduită. În cazul lui Musk, cele mai recente probleme se referă la demiterea unui muncitor Tesla pentru că a făcut o recenzie a sistemului de autopilot a mașinii pe canalul personal de YouTube și la antecedente mai vechi care privesc tot o demitere a unui muncitor, dar de data asta pentru că încerca să creeze un sindicat. Cu toate astea, Elon Musk deplânge libera exprimare care îi este suprimată pe Twitter, iar soluția este o rețea de socializare făcute după placul său.
Trecând dincolo de aspirațiile celui mai bogat om de pe Pământ, societatea globală nu mai are nevoie de încă o platformă de socializare care se mândrește cu lipsa de măsuri și lejeritatea pe care o adoptă ca politică organizațională. Tocmai asta a dus ca Facebook, Instagram, TikTok și alte platforme asemănătoare să fie dăunătoare pentru utilizatori.
De la minori și până la întregi segmente ale unei populații, rețelele de socializare afectează oamenii în masă și o fac atât de mult încât le pot pune viața în pericol. Tulburări în alimentație, genocid sau incitări la omor sunt exemple de probleme care încă nu-și găsesc rezolvare din partea rețelelor de socializare.
Dar cui îi mai pasă de lucruri mărunte ca siguranța oamenilor și reglementarea derapajelor? Trivializarea discursului despre astfel de lucruri sau bagatelizarea soluțiilor sunt elemente de care Elon Musk nu e străin absolult deloc. Și, din păcate, nici oamenii care îl urmăresc în număr atât de mare nu sunt (aproape 80 de milioane de urmăritori pe Twitter).
Leave a Comment