Directiva Copyright – Europarlamentarul Cristian Bușoi, despre procedură, proteste și impactul asupra publisherilor
Despre Directiva Copyright s-a tot vorbit în ultima săptămână – încă de marți, când Parlamentul European a dat votul de încredere acestei legi. În țări precum Germania, s-a ieșit în stradă în număr mare. Presa a fost – și este, precum opinia publică – împărțită cu privire la efectul pe care l-ar avea intrarea în vigoare a acestei directive, fiind considerată de mulți ”legea care ar putea schimba internetul așa cum îl știm noi”.
În acest context, Mediastandard.ro a luat legătura cu europarlamentarul român Cristian Bușoi, pentru a afla mai multe informații despre ce înseamnă votul acordat de către Parlamentul European și ce urmează.
Care este procedura? Când va fi validată directiva și în ce moment va intra în vigoare?
Cristian Bușoi: ”Votul adoptării directivei în prima lectură, cu 348 voturi pentru, aduce procedura legislativă de codecizie la final. În săptămânile ce vor urma, Statele Membre vor decide dacă vor accepta textul adoptat de Parlament, în caz afirmativ textul va fi publicat în Jurnalul Oficial, urmând ca directiva să fie transpusă în legislația națională.”
După intrarea în vigoare, mai poate fi schimbat textul aprobat?
”Directiva este un act legislativ care stabilește obiectivele pe care trebuie să le atingă statele membre, urmând ca fiecare dintre acestea să decidă modalitatea de îndeplinire a acestora. Odată adoptate însă, aceste obiective nu sunt negociabile, prin urmare, textul trebuie respectat ca atare.”
Cum impactează publisherii care citează conținut de la alții?
Cristian Bușoi: ”Directiva dorește atât consolidarea drepturilor de autor cât și sporirea puterii de negociere a creatorilor de conținut în relație cu publisherii, sporind totodată și măsurile împotriva încălcărilor de lucrări protejate în diferite procese printre care și citarea.”
Protestele masive organizate în țări precum Germania au fost un subiect de discuție pentru presa internațională. În schimb, populațiile est-europene au fost ceva mai liniștite. De ce această discrepanță?
Cristian Bușoi: ”După părera mea, în țările dezvoltate dezbaterile au gravitat în jurul garantării libertății de exprimare, pe când în țările în curs de dezvoltare accentul s-a pus pe remunerația justă, având în vedere numeroasele cazuri în care autorii conținutului erau nejustificat de puțin remunerați în comparațiile cu beneficiile obtinuțe din distributia lucrărilor lor.”
Articole asemănătoare
Fake news sub numele Digi24, denunțat de publicație. De ce sunt impersonate surse credibile pentru a manipula
Cum a relatat presa din România scandalul Firea – Carmen Dan EXCLUSIV
ALDE Sibiu, proces împotriva Facebook. Partidul cere daune în valoare de 10 lei
Scandal pe Facebook în jurul Poliției Române. Victor Ciutacu, primele comentarii EXCLUSIV
Acum poți să-ți faci și tu un site de fake news de o zi EXCLUSIV