
Dezinformarea în limba spaniolă prosperă pe Facebook din cauza întârzierilor de moderare
Incapacitatea Facebook de a modera la timp conținutul dezinformator în limba spaniolă a dus la o creșterea acestuia, avertizează cercetătorii. Fenomenul a fost descris inclusiv ca fiind „un punct mort” al companiei lui Mark Zuckerberg.
În timp ce 70% din dezinformarea în engleză de pe Facebook ajunge să fie marcată cu etichete de avertizare, doar 30% din dezinformarea în spaniolă este semnalată, potrivit unui studiu al organizației non-profit pentru drepturile omului Avaaz, conform The Guardian.
Cea mai mare creștere a mesajelor înșelătoare în limba spaniolă a fost înregistrată în cursul alegerilor prezidențiale americane din 2020. Studiile arată că acest tip de conținut a rămas mai mult timp online și s-a răspândit mai mult decât cel în limba engleză. Inclusiv în Congres au existat cereri cu privire la investigarea dezinformării îndreptate către comunitatea latino din state precum Florida și Texas, în contextul în care un alt studiu al Avaaz, publicat în octombrie 2020, a constatat că mai mult de jumătate dintre alegătorii vorbitori de limbă spaniolă din Florida au văzut dezinformări pe Facebook în zilele premergătoare alegerilor.
În prezent, cel mai popular subiect în limba spaniolă de pe Facebook este legat de sănătate și vaccin. La începutul lunii februarie, Facebook și-a reînnoit eforturile de a combate dezinformarea vaccinului, interzicând toate postările cu afirmații false despre vaccinuri de pe platformă, indiferent dacă este vorba despre vaccinul Covid-19 sau despre vaccinuri în general, însă se pare că măsură nu a fost aplicată în aceeași măsură și conținutului în spaniolă.
Articole asemănătoare
Cîțu, derapaj la adresa jurnaliștilor: „Nu v-aţi civilizat în 30 de ani de zile”. Unde greșește premierul
Site-ul Digi24 rămâne fără conducere editorială: Dan Turturică, adjunctul său și alți doi jurnaliști, concediați
Și anticii aveau fake news-urile lor: bătălia pe care Ramses al II-lea nu a câștigat-o niciodată
Meta preferă să blocheze accesul locuitorilor unui stat din SUA la știri, decât să plătească pentru conținutul media
Restructurările de la ziarul Le Parisien ridică întrebări despre viitorul știrilor locale