Declarațiile unui fost ministru al Culturii în cazul Roșia Montană: Motivul rămâne pentru mine un mister

Un copil participa la un protest impotriva neincluderii zonei Rosia Montana pe lista ariilor protejate UNESCO, vineri 8 iunie 2018, in Piata Universitatii din Bucuresti. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Un fost ministru al Culturii din Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș a răspuns la câteva întrebări esențiale despre proiectul de integrare în patrimoniul UNESCO a Roșiei Montane.

În contextul în care s-au împlinit 62 de ani de când România a devenit membru al Organizatiei Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, Editiadedimineata.ro a vorbit în exclusivitate cu Vlad Alexandrescu, fost Ministru al Culturii în perioada 2015–2016 și actual senator USR.

Subiectul discuției a fost retragerea dosarului Roșia Montană de la intrarea lui în patrimoniu, dar și imaginea jenantă pe care și-a creat-o România la cea de-a 42-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, care a avut loc în perioada 24 iunie – 4 iulie, la Manama, în Bahrain.

Ce părere aveți de retragerea dosarului Roșia Montană de la intrarea în patrimoniul UNESCO ?

În mandatul meu în Guvernu Cioloș, ca Ministru al Culturii, l-am inițiat, fiind depus de succesoarea mea, iar actualul Guvern, nici nu știu cum să îl numesc, Guvernul Dragnea l-a retras.

Credeți că este un interes al PSD-ului sau e vorba de litigiul pe care statul român îl are cu Gabriel Resources ?

Nu știu ce să vă spun exact, Dosarul era pregătit, foarte bine întocmit de o echipă de specialiști, un dosar care a cuprins toate studiile istorice, arheologice, de mediu, plus planșe și fotografii. A primit propunere de înscrie în regim de urgență, pe lista monumentelor aflate în periocol, deci un grad mare de urgență. La reunirea Comitetului Patrimoniului Mondial din Baherin, România s-a agitat să nu fie inclus, deși celelalte țări care erau prezente se preocupau intens ca monumentele lor să fie acceptate, fiind o situație paradoxală.

Citiți interviul integral AICI

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri