Declarația lui Victor Ponta care a stârnit presa: de la apel la unitate, la previziuni electorale

Nici măcar o săptămână nu a trecut de la trecerea în anul 2019 și calculele pentru alegerile prezidențiale sunt în toi. Klaus Iohannis și-a anunțat deja intenția de a candida pentru un al doilea mandat, susținut de PNL, în timp ce PSD și ALDE păstrează încă misterul asupra persoanei/persoanelor care s-ar înscrie în cursa pentru Palatul Cotroceni, însă s-ar lua în calcul și varianta unei candidaturi comune.

Surpriza vine din partea lui Victor Ponta. Declarația făcută recent de liderul Pro România se desparte pe mai multe planuri: în primul rând, acesta face apel la ”toți cei ce se consideră de centru-stânga”, pentru a susține un candidat comun care să intre în turul doi. În cazul în care inamicul Liviu Dragnea – asupra căruia fostul premier a lansat nenumărate atacuri – va depăși candidatul preferat de Pro România, ”va fi ca în 2000” – adică lumea îl va vota pe actualul președinte doar ca să nu iasă liderul PSD.

În al doilea rând, deși a mai candidat o dată pentru fotoliul de la Cotroceni, Ponta a subliniat că nu mai are această intenție. În 2014, primul care și-a depus dosarul cu semnături a fost prim-ministrul de atunci, urmat de actualul președinte, la doar două zile. Deși în primul tur, balanța a înclinat spre Ponta (cu o diferență de aproximativ un milion de voturi), ulterior Iohannis a reușit să își întreacă candidatul și să câștige funcția actuală cu 54% din voturi. Între cele două tururi, Guvernul condus de Ponta s-a confruntat cu critici din cauza ordonanței de urgență date la jumătatea anului 2014, care permitea exprimarea votului în orice secție de votare. O altă problemă apărută în timpul alegerilor a fost incapacitatea românilor stabiliți în alte țări să voteze, timpul în care urnele au fost deschise fiind prea scurt. La începutul lunii noiembrie, au avut loc mai multe proteste pe această temă.

Presa din România a preluat aproape imediat cea mai recentă declarație a președintelui Partidului Pro România, dat fiind faptul că alegerile europarlamentare și cele prezidențiale sunt subiectele acestui an. Majoritatea publicațiilor au luat notă de subtilul atac lansat la adresa liderului PSD. De exemplu, Capital titrează: ”Ponta îi anunță sfârșitul lui Liviu Dragnea și aruncă bomba despre alegerile prezidențiale! Ce îi pregătește lui Iohannis”. Stirimondene.Fanatik.ro, un site semi-tabloid, scrie: ”Victor Ponta, atac fără precedent! „Dacă va candida Dragnea va fi blat cu Iohannis”Această ultimă afirmație a ex-premierului este folosită și de Stirile ProTV.

Cu toate astea, mai de efect este afirmația privind asemănarea cu alegerile din 2000. ”O să mergem toţi să-l votăm pe Iohannis ca să nu iasă Dragnea” titrează RomaniaTV, Antena3, B1. Ceva asemănător scrie și Realitatea, doar că lasă propoziția în aer – pentru clickbait, probabil.

Ceva mai speciale sunt abordările Stiripesurse și Libertatea. Prima adoptă acel stil alarmist, tipic publicației, deși nu există niciun element în declarația amintită mai sus care să inspire ”o bătălie care n-a mai existat în România!”Cea din urmă afirmă că ”Ponta anunţă o coaliție electorală de centru-stânga, pentru susţinerea unui candidat la prezidenţiale”, deși fostul premier n-a menționat niciodată că ar avea aliați în această cursă, ba chiar face un apel la toți cei ce se consideră de centru-stânga.

De remarcat, în acest caz, mai este și Evz. Dacă căutați pe site cuvântul-cheie ”ponta”, prima știre despre declarația citată mai sus are acest titlu: ”Ponta îi anunță sfârșitul lui Liviu Dragnea și aruncă bomba despre alegerile prezidențiale! Ce îi pregătește lui Iohannis”. Articolul în sine nu dezvăluie nimic, doar face legătura spre cel de pe Capital.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri