Deasupra României a fost un nor de panică. Un simplu mesaj pe WhatsApp a alarmat populația

Amintirea exploziei de la Cernobîl e încă vie pentru mulți locuitori ai Europei de Est, o zonă unde media de vârstă este de 40. Implicațiile accidentului nuclear din nordul Ucrainei au afectat puternic țările învecinate (Rusia și Belarus), însă radiațiile au ajuns și în alte state europene, inclusiv România.

E, așadar, de înțeles de ce oamenii se tem de un nou incident care ar implica raze radioactive. Nu ar trebui să ne mire că impactul știrii despre explozia din Rusia a fost unul mare, fiind distribuite masiv pe rețelele de socializare.

Datele obținute de presă la acea vreme și de atunci au fost rapid înlocuite pe rețelele de socializare cu mesaje mult mai alarmante, care-i îndeamnă pe oameni să nu iasă afară între anumite ore, să nu deschidă geamurile și mai ales să nu plece la drum. Autorul unuia dintre aceste mesaje pretinde că este ” specialist în domeniul protecției mediului înconjurător, dar mai ales al vieții” și că o hartă realizată de ”experții europeni în urmărirea nivelului de distribuție al radiațiilor electromagnetice” arată momentul în care presupusul nor radioactiv ar ajunge deasupra României.

”URGENT DE CITIT, DE ÎNȚELES, CÂT MAI ALES DE LUAT ÎN MOD INDIVIDUAL MĂSURILE DE PROTECȚIE

NORUL RADIOACTIV DIN NORD-VESTUL RUSIEI MĂTURĂ MÂINE TOT TERITORIUL ROMÂNIEI.

Ca specialist în domeniul protecției mediului înconjurător, dar mai ales al vieții, consider că trebuie să vă informez, dar nu pentru a vă alarma sau panica, ci pentru a putea acționa fiecare în mod individual și preventiv pentru protecția necesară.

Experții europeni în urmărirea nivelului de distribuție al radiațiilor electromagnetice și mai ales radioactive, au elaborat împreună cu experții europeni în meteorologie o hartă a dinamicii și distribuției nivelului de radioactivitate pe continentul nostru în urma accidentului nuclear din Rusia de la Arhanghelsc.

Harta a fost dată publicității și este un material public care circulă pe toate mijloacele virtuale de informare din UE. Din analiza hărții rezultă că mâine, 19 august 2019, acest nor radioactiv va ajunge și peste tot teritoriul României. Încă nu se știe cât timp va staționa și ce nivel periculos de radioactivitate va prezenta în cadrul fiecărei regiuni geografice a țării.

Regretabil este că ”specialiștii sau experții români” (dacă om mai avea așa ceva), tac, iar tăcerea lor este pe drept cuvânt ucigătoare pentru întreaga populație din România. Mass-media ne informează cu tot felul de știri mai puțin importante pentru sănătatea locuitorilor, iar în același ton și lepădăturile noastre de politicieni, în iresponsabilitatea lor, tac.

De ce au acest comportament iresponsabil, dar mai ales ucigător, când ar putea să ne prezinte și ei această hartă, dar mai ales unele metode simple de protecție care pot fi la îndemâna fiecăruia?

Consultându-mă cu unii specialiști români în probleme de radioactivitate, azi bravi pensionari uitați de pleiada analfabeților care ne conduc, am aflat că cea mai bună soluție care este la îndemâna fiecăruia, este ca mâine, să stăm în casă, să evităm spațiile deschise, ștrandurile etc. Este recomandabil ca să ținem și copiii în spații închise. Nu trebuie să ținem ferestrele deschise indiferent cât de cald sau canicular devine aerul ambiental.

Aceste măsuri minime de protecție sunt valabile până când fie ”autoritățile” interne dar mai ales cele europene ne vor da alte sfaturi sau instrucțiuni comportamentale.

Precizez că timpul de expunere la aceste radiații în mediu exterior, trebuie să fie cât mai mic posibil, dar cel mai important este să ne ferim să ajungă în corpul nostru chiar nici o particulă radioactivă care poate fi pe termen scurt și mediu să devină UCIGĂTOARE, declanșând boli cu adevărat incurabile.

Neglijarea acestor măsuri minime de auto-protecție, poate fi cauza declanșării evoluției în sistem exploziv a unor tumori sau a multiplelor forme de cancere, atât la copii, la maturi și la vârstnici. Nu este de joacă, pentru că suferința în urma evoluției acestor boli este groaznică (v-o spun din proprie experiență), iar sfârșitul, adică faza letală este foarte chinuitor (și îi mulțumesc lui Dumnezeu că încă nu am ajuns și la acest stadiu)”, este mesajul apărut inițial pe WhatsApp și preluat apoi masiv pe Facebook. 

Mesajul ridică din prima semne de întrebare: nu prezintă vreo valoare clară a radiațiilor, și chiar dacă ar face-o, alte agenții europene au raportat doze infime (care ar putea să provină de la teste mai vechi). Nici limbajul folosit nu este mai demn de lăudat – în loc să informeze, autorul pare că vrea să-i sperie pe destinatari folosind expresii alarmante.

Cât despre hartă – aceasta nu apare în niciun post de pe Facebook găsit de MediaStandard. Totuși, se face trimitere într-un articol al RomâniaTV.ro la o anume hartă, dar care reprezintă impactul unui accident vechi de peste 60 de ani. Dezastrul Kyshtym a fost un accident de contaminare radioactivă care a avut loc la 29 septembrie 1957 la Mayak, un loc de producție de plutoniu din Rusia pentru uzina de armă nucleară și instalația de retratare a combustibilului nuclear din Uniunea Sovietică. Incidentul este considerat al treilea cel mai grav, după Fukushima și Cernobîl.

Harta atribuită evenimentului de pe 8 august 2019, dar care se referă de fapt la dezastrul de la Kysthym.

În încercarea de a reduce panica, trei instituții au emis un comunicat comun de presă, prin care liniștesc populația cu privire la informațiile distribuite pe social media. Mai mult, Inspectoratul General pentru Situații de Urgenţă (IGSU), Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) spun că nu există informații că un nor radioactiv s-ar apropia de România din direcția Rusiei.

​”Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) realizează în permanență monitorizarea radioactivității mediului pe teritoriul României, prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM).

​În acest sens, ANPM împreună cu CNCAN informează că măsurătorile efectuate pe teritoriul României, în perioada 8 august până în prezent, indică faptul că, în momentul de față, în România nu există nicio modificare a fondului natural din punct de vedere a radioactivității mediului.

​De asemenea, precizăm că nici la nivel internațional nu au fost raportate modificări ale nivelului de radioactivitate a mediului.

CNCAN rămâne în contact permanent cu Centrul de Incidente și Urgenţe din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena și cu statele cu care România are încheiate tratate bilaterale în cadrul Convenției Internaționale de notificare rapidă în cazul urgenţelor radiologice și accidentelor nucleare.

IGSU, ca punct de contact declarat la nivelul Uniunii Europene, menține permanent legătura cu partenerii noștri la nivel european.

ANPM raportează datele rezultate în urma monitorizării radioactivității mediului efectuate la nivel național către platforma europeana EURDEP.

​La ora emiterii comunicatului, nivelul radiațiilor măsurate de către ANPM prin RNSRM se încadrează în limitele radioactivității mediului natural.

CNCAN, ANPM împreună cu IGSU precizează că nu există niciun pericol radiologic pentru populație sau pentru mediu”se arată în comunicatul emis la sfârșitul săptămânii trecute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *