De cinci ori mai mulți soldați ruși uciși pe front în ultima vreme. Care sunt pierderile reale ale armatei lui Putin. Care este explicația?
BBC a reușit să stabilească numele a 14.709 militari ruși uciși în războiul din Ucraina, pe baza unor surse deschise. O surpriză. În ultimele 14 zile, numărul victimelor confirmate a fost de cinci ori mai mare decât cifrele săptămânale obișnuite. Aceasta ar putea fi o consecință a ofensivei pe care Rusia a lansat-o în Donbas, conform Editiadedimineata.ro.
Date verificate. Pierderile reale ale armatei lui Putin
Pierderile confirmate au început să crească substanțial încă de la jumătatea lunii decembrie. De-a lungul anului 2022, sursele rusești au raportat în mod obișnuit aproximativ 250-300 de morți în fiecare săptămână. În ianuarie, aceste cifre s-au dublat.
Dar în doar două săptămâni din februarie, serviciul în limba rusă al BBC, împreună cu media Mediazona („agent străin” în concepția autorităților de la Kremlin) și o echipă de voluntari au reușit să confirme numele a 1.679 de morți, ceea ce reprezintă de cinci ori mai mult decât cifrele săptămânale obișnuite.
Aceasta este cea mai mare creștere a numărului de victime militare rusești de la invazia Ucrainei. Și vorbim doar despre datele pe care am reușit să le găsim și să le verificăm din surse deschise, ceea ce înseamnă că numărul real al victimelor este cu siguranță chiar mai mare.
Cei mai mulți dintre morții din ultimele trei luni sunt mobilizați, voluntari (adică cei care au semnat un contract cu armata și cu Rosgvardia după începerea războiului) și prizonieri.
“Ne bazăm doar pe rapoartele confirmate ale deceselor, astfel încât datele colectate nu reflectă nivelul real al victimelor. Speculăm că lista noastră ar putea conține cel puțin jumătate din numărul de nume de morți care sunt îngropate efectiv în Rusia. Am ajuns la această concluzie prin studierea situației din cimitirele din peste 60 de localități rusești pe parcursul anului 2022”, scrie BBC.
CITIȚI MAI MULTE AICI.
Articole asemănătoare
Victorie temporară pentru Julian Assange în procesul împotriva extrădării sale în SUA
Autoritățile chineze au arestat un magnat de presă din Hong Kong, susținător al protestelor pentru libertate
EXCLUSIV Ghici, ghicitoarea mea, ce rămâne după „Adevărul despre Dan Barna”? Lucian Mîndruță: Articolul ăsta a împărțit lumea
Cinci inovații: camionul electric, site-ul bărbaților ne-fashioniști, harta Imperiului Roman, printarea de bonuri fiscale, aplicația cu Copy/Paste din realitate
Editiadedimineata: Cum arătau și ce presupuneau carantinele de altădată. O istorie cu demonizări și tensiuni rasiale