De ce îi e frică lui Putin de Navalnîi, deși are toate șansele să câștige alegerile
În ciuda faptului că analiștii externi consideră că partidul lui Vladimir Putin are toate șansele să-și păstreze actuala majoritate de două treimi din Parlament, iar opoziția este fie în închisoare, fie în exil, Aleksei Navalnîi pare încă să îngrijoreze Kremlinul.
Putin nu vrea ”Vot Inteligent”
La sfârșitul lunii iulie, autoritatea de reglementare a internetului anunța că 49 de site-uri care au legătură cu Aleksei Navalnîi au fost blocate, iar apropiații opozantului se așteptau ca următoarea țintă a Roskomnadzor să fie aplicația ”Vot Inteligent”.
Încă din 2018, Navalnîi a susținut că cea mai bună metodă prin a strica planurile regimului este de a-i alege pe cei ”tolerați” de Kremlin pentru rolurile de contracandidați ai partidului Rusia Unită. Cu alte cuvinte, echipa politicianului anti-corupție îi îndeamnă pe ruși să iasă și să voteze cu oricine, mai puțin cu formațiunea politică a lui Putin.
Strategia s-a dovedit a avea rezultate, în ciuda simplității planului. ”Votul inteligent” a fost folosit de două ori în alegerile locale în ultimii ani, și i-a ajutat pe candidații opoziției să câștige aproape jumătate din cele 45 de locuri din consiliul Moscovei, în timp ce Rusia Unită a pierdut majoritatea din legislativele din orașele Novosibirsk, Tambov și Tomsk, conform AP.
Tocmai de aceea platforma lui Navalnîi reprezintă un pericol pentru Putin, în ciuda faptului că toți opozanții săi majori sunt fie la închisoare, fie în exil.
Iar răspunsul a venit în urmă cu două săptămâni, când autoritatea de reglementare a comunicațiilor a blocat platforma ”Vot Inteligent” și a cerut ca și Apple și Google să blocheze aplicațiile din magazinele sistemelor de operare deținute – lucru care s-a și întâmplat vineri, când cabinele de vot au fost deschise, conform Hotnews.
Roskomnadzor a afirmat, pentru AFP, că site-ul votesmart.appspot.com fusese blocat în Rusia „pentru că este folosit pentru a continua munca (…) unei organizații extremiste”.
Și cine candidează?
Însă alegerile anterioare nu sunt un reper concludent, dat fiind faptul că Kremlinul a avut grijă ca orice formă de opoziție politică să nu poată participa oficial la alegeri. În schimb, rușii au de ales – cel puțin la nivel declarativ – dintr-o listă lungă de partide și candidați, aprobați de regimul de la Moscova.
Această formă de guvernare poartă numele și de ”democrație gestionată”, în care guvernul controlează alegerile astfel încât oamenii să își poată exercita toate drepturile electorale, dar fără a schimba cu adevărat politica publică.
Totuși, Aleksei Navalnîi susține că și votul acordat unor politicieni aprobați de stat contează mai mult decât absenteismul. „Dacă obții numele unui candidat prin vot inteligent și mergi la urne, vei deveni cu 1.000 la sută mai influent și mai puternic decât acea versiune a ta care se plânge și nu face nimic”, a scris Navalnîi într-o scrisoare, publicată miercuri.
În aceeași zi, echipa politicianului aflat într-o colonie penitenciară de lângă Moscova a publicat lista candidaților potriviți pentru a fi votați. Printre cele 1.234 recomandări de vot federal și regional se numără și Comuniști, care au fost până acum relativ loiali lui Vladimir Putin.
De ce se teme Vladimir Putin
”Vladimir Putin” și ”teamă” nu sunt doi termeni care să se potrivească, în accepțiunea largă internațională. Însă acțiunile recente ale Kremlinului arată că îngrijorări există, în ciuda faptului că oamenii care ar reprezenta un pericol sunt fie peste graniță, fie după gratii.
Însă oricât de mult ar încerca regimul lui Putin să ”gestioneze” Rusia din zilele noastre, popularitatea partidului Rusia Unită continuă să scadă. Inclusiv un sondaj realizat de agenția națională VTsIOM plasează formațiunea politică a lui Putin la 29%, față de 40%, cât avea înainte de alegerile din 2016.
Este evident că eforturile lui Navalnîi și ale asociaților săi nu pot decât să accentueze vagul sentiment de neîncredere pe care rușii îl resimt în Rusia Unită și care se reflectă atât de clar în sondajele de opinie.
Totuși, asta nu înseamnă că rușii de rând îl consideră pe Aleksei Navalnîi o alternativă. Raportul insitutului independent Levada îl plasează pe opozantul politic la 14%, cu mult sub partidul lui Putin. Însă fiecare om are rolul lui: chiar dacă Navalnîi nu va ajunge să-i ia locul actualului lider, eforturile sale s-ar putea să ducă la o schimbare în societatea rusă.
Dramatizati inutil. Nu e vorba de frica, ci de preocupare privind comportamentul mediatic al lui Navalnii.
I-auzi zbârna gaiței! Ciripeală kremlineză!
Ia să evaluăm comportamentul mediatic al lui Putin: cadou de ziua lui – asasinarea Anei Pavlovna… desființarea oricărei instituții media anti-kremlineză… Ce prostioare de trollov St. Petersburghez trilulilu Putinilu….
Există un alt motiv de îngrijorare Putinistă la adresa lui Navalnâi.
Datorită metodei de manipulare stil țarist-comunist-putinistă, sistemul mafioligarusnak nu mai are feedback dinspre populație – atât de mult aburește intern și internațional, încât a pierdut contactul cu poporul.
Consecința: nu mai știe dacă și cât control mai posedă. În cazul în care izbucnește o revoltă/revoluție/rebeliune/răzmeriță, spuneți-i cum doriți, poporul se orientează către cel mai activ oponent, iar capii sistemului mafioligarusnak pică de țapi ispășitori; iar ispășirea în Rusia este doar de un singur fel: capitală (nu Moskova ci pedeapsa capitală). Din păcate pentru ei, pragul minim de control nu mai poate fi evaluat datorită maskirovka(verișoară bună cu votka) sau dezinformarea. Dezinformarea practicată peste un anumit nivel maxim, produce distorsionarea informației posedate, dar manipulate, de informator.