ChatGPT este un fenomen al internetului, deoarece accesibilitatea și abilitățile sale au fost folosite atât pentru lucruri practice, cât și pentru divertisment. În timp ce unii învață AI-ul să joace Fazan, alții îl folosesc pentru a-și scrie articolele. Toată lumea este interesată de modul în care chatbotul de inteligență artificială ne poate ușura viața și cât de departe poate merge.
MediaStandard a cerut ChatGPT să descrie modurile în care poate ajuta cu dezinformarea. Deja, multe alte agenții de știri au analizat această chestiune, unele fiind mai sceptice decât altele.
Poate că este potrivit să spunem că, deși nu există o rețetă perfectă pentru a reduce valul de informații false, cea mai bună metodă este educația. Toate celelalte unelte implementate de oameni sunt măsuri suplimentare de apărare, printre care se numără și folosirea, în viitor, a programelor care folosesc inteligența artificială. Totuși, nu putem numi ChatGPT sau orice alt program similar a fi soluția supremă: în fond, inteligența artificială poate da la rândul său dovadă de bias, fiind produsul unor idei scrise tot de oameni – lucru pe care inclusiv chatbotul îl specifică.
ChatGPT vs dezinformare
Rugat să descrie modurile în care ar putea să ajute societatea împotriva dezinformării, ChatGPT ne-a descris mai multe funcții pe care ar putea să le îndeplinească – însă tot cu asistență umană, în baza unei liste de surse credibile introduse anterior.
Redăm răspunsul generat de ChatGPT:
ChatGPT, ca model lingvistic, poate ajuta la combaterea răspândirii fake news în câteva moduri:
Verificarea faptelor: ChatGPT poate fi antrenat pe un set de date de articole verificate și utilizat pentru a verifica acuratețea articolelor de știri în timp real. Atunci când un utilizator introduce o știre, ChatGPT o poate compara cu setul său de date instruit și poate oferi un rating de verificare a faptelor.
Identificarea surselor credibile: ChatGPT poate fi antrenat pe un set de date de surse de știri credibile și poate fi utilizat pentru a identifica sursele credibile de știri. Acest lucru îi poate ajuta pe utilizatori să identifice sursele de informații demne de încredere și să evite sursele care au un istoric de răspândire a știrilor false.
Generarea de explicații: ChatGPT poate fi utilizat pentru a genera explicații pentru articolele de știri, oferind context și informații de fond care pot ajuta utilizatorii să evalueze credibilitatea știrilor.
Moderare: ChatGPT poate fi utilizat în instrumentele de moderare pentru a semnala și elimina automat știrile false de pe platformele de socializare și de pe forumurile online.
Este important să rețineți că, deși ChatGPT poate ajuta la combaterea răspândirii știrilor false, nu este o soluție perfectă. Modelul este la fel de bun ca și datele pe care este antrenat și este posibil să nu fie capabil să detecteze toate cazurile de știri false. În plus, în cele din urmă, este responsabilitatea indivizilor să evalueze în mod critic știrile pe care le consumă și să verifice informațiile înainte de a le împărtăși.
Leave a Comment