Cum a relatat presa internațională cazul crimei din Caracal
Agenţiile internaţionale de ştiri relatează despre cazul de la Caracal, subliniind că şeful Poliţiei a fost demis, după ce autorităţilor le-a luat 19 ore pentru a răspunde la un apel de urgenţă efectuat de o tânără răpită, care a fost ucisă între timp de către cel care o ţinea captivă.
Reuters titrează: „Şeful Poliţiei Române, demis în urma unei intervenţii tardive; o fată de 15 ani a murit”. Agenţia de presă relatează cazul fetei de 15 ani din Caracal, care a sunat de trei ori la 112, dar autorităţile au avut un răspuns întârziat. „Autorităţile au avut dificultăţi să localizeze sursa apelurilor şi au aşteptat obţinerea unui mandat de percheziţie, deşi nu era nevoie din punct de vedere legat. După ce au obţinut mandatul, au aşteptat ore întregi până să pătrundă pe proprietate”. […] La faţa locului, poliţia a găsit ceea ce păreau a fi rămăşiţe umane într-un butoi şi bijuterii. Poliţia suspectează că rămăşiţele sunt ale victimei de 15 ani şi ale unei fete de 18 dintr-un sat din apropiere, care a fost dată dispărută în aprilie. Medicii legişti încearcă să identifice rămăşiţele”.
Associated Press scrie că „şeful Poliţiei Române a fost demis după ce o adolescentă a fost ucisă în Caracal”. „Ministrul de Interne, Nicolae Moga, l-a demis pe şeful Poliţiei Române, după ce oamenii legii au avut nevoie de 19 ore ca să localizeze şi să intervină pentru salvarea victimei, care a cerut ajutor la 112 de trei ori, spunând că a fost bătută şi violată de un bărbat care a luat-o cu maşina, la ocazie, în timp ce se îndrepta spre satul natal”. AP scrie şi despre decizia premierului român, Viorica Dăncilă, de „a analiza posibilitatea organizării unui referendum pentru pedepse mai mari pentru infracţiuni grave, ca omorul, violul şi pedofilia, ca urmare a violului şi uciderii unei fete de 15 ani, care a şocat ţara”. Articolul din Associated Press a fost preluat de numeroase publicaţii de pe glob, inclusiv Toronto City News.
Guvernul român a promis un referendum privind o pedeapsă mai mare pentru viol și crimă. Măsura a intervenit ca răspuns la demonstrațiile în masă din București privind răspunsul lent la uciderea unei adolescente, potrivit Deutsche Welle.
Câteva mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la București după ce șeful poliției române a fost concediat, ca urmare a răspunsului lent al poliției la apelurile unei adolescente de 15 ani, care a fost ucisă, notează The Guardian.
Câteva mii de protestatari s-au reunit la București după ce poliției române i-a luat 19 ore pentru a răspunde la apelurile de urgență ale unei fete răpite de 15 ani care a dispărut și se crede că a murit, potrivit The Telegraph.
Site-ul postului BBC relatează că adolescenta a dispărut în cursul zilei de miercuri, însă a reuşit să apeleze de trei ori poliţia şi să le ofere autorităţilor detalii despre locul în care era sechestrată.
„Familia sa acuză că poliţiştii nu i-au luat apelurile în serios, în timp ce poliţia susţine că a avut probleme în localizarea acesteia”, adăugă BBC.
Aceştea au adăugat că mai multe persoane s-au adunat vineri în faţa casei lui Gheorghe Dincă, principalul suspect, pentru a protesta. Publicaţia menţionează că premierul Viorica Dăncilă a cerut o anchetă privind răspunsul poliţiei şi tragerea la răspundere a celor reponsabili.
The Washington Post informează că proteste au avut loc şi în Capitală, unde mai multe persoane au participat la un marş între Palatul Victoria şi Piaţa Revoluţiei, unde au aprins lumânări în faţa Ministerului de Interne, unii dintre ei strigând sloganuri precum „Demisia”, „Corupţia ucide” şi „Jos Guvernul”.
Articole asemănătoare
Fenomenul vlogging-ului: încotro ne duce trendul?
Un sfert din britanici cred în teoriile conspiraționiste QAnon
3 cazuri în care Puterea a ignorat natura sistemului semi-prezidențial din România și implicațiile acestor decizii
Boții ruși nu salvează doar politicieni, ci și personaje de film
FedEx vrea să instaleze pe avioanele sale sisteme antirachetă