Criptarea WhatsApp, pusă în pericol de legislația DMA. De ce nu e atât de rău pe cât pare
La finalul săptămânii trecute, autoritățile europene au ajuns la un acord cu privire la forma viitorului pachet de legi DMA (Digital Markets Act) care va reglementa piața digitală. Între timp, marile companii afectate de acest nou proiect legislativ, și-au exprimat dezamăgirea cu privire la decizia Uniunii de a dezbate proiectul.
Apple și Google s-au arătat cele mai supărate, însă experții spun că WhatsApp ar fi serviciul care ar suferi cel mai mult. Conform experților consultați de The Verge, criptarea mesajelor pe care WhatsApp o folosește ar putea dispărea.
Pachetul de legi DMA vorbește de interoperabilitatea aplicațiilor de mesagerie. Acest aspect se referă posibilitatea utilizatorilor să poată trimită mesaje de pe o platfomă fără a fi nevoiți să instaleze alta pe care o folosește destinatarul mesajului. Pe scurt, ai putea să trimiți cuiva un mesaj de pe WhatsApp, chiar dacă persoana respectivă folosește Signal sau oricare alt serviciu alternativ de mesagerie.
De ce e pusă criptarea în pericol?
Această deschidere ar putea însemna o scădere a protecției și intimității utilizatorilor pentru că sistemul de criptare este afectat negativ. Experții spun că aplicațiile de mesagerie nu folosesc sisteme similare de criptare a mesajelor pentru că fiecare aplicație are propriul designul și particularități.
”Încercarea de a armoniza două arhitecturi criptografice diferite este pur și simplu imposibilă; o parte sau alta va trebui să facă schimbări majore. Un sistem care funcționează doar atunci când ambele părți sunt online va fi foarte diferit de unul care funcționează cu mesaje stocate. Cum se face ca aceste două sisteme să fie interoperabile?”, a declarat un expert în securitate digitală pentru The Verge.
Este o problemă spinoasă și una care pare să afecteze serviciile mult mai mari și populare decât pe cele mai mici. WhatsApp se numără printre serviciile care for fi obligare să se deschidă către alte aplicații mici, iar riscul ca protecția mesajelor să fie slăbită sau să dispară este destul de mare.
Sfârșitul mesajelor criptate? Nu chiar
Ce trebuie să știi este că protocolul de criptare al mesajelor este un element particular fiecărei aplicații de mesagerie. DMA afectează propriile sisteme de criptare, nu întreaga tehnologie care permite criptarea mesajelor. E o diferență importantă.
Unii experți țin să sublinieze că avantajele interoperabilității depășesc aspectele negative. O parte din problemele care țin de dispariția criptării mesajelor au deja soluții existente, tot ce trebuie făcut e să fie adoptate de marile companii.
Printre cele mai vehiculate soluții se numără trecerea la criptarea descentralizată creată de servicii specializate. Cu alte cuvinte, WhatsApp și-ar schimba propriul protocol de cripatare cu unul open-source. Experții spun că shimbarea este una importantă, dar una care se poate face ușor și fără a consuma multe resurse.
DMA încearcă să interzică practicile anticoncurențiale și să creeze un spațiu economic echitabil și competitiv. Asta înseamnă că status quo-ul din domeniul tech o să fie afectat. E de înțeles de ce marile companii strâmbă din nas, dar trebuie să fim conștienți că soluții există; ele doar așteaptă să fie implementate.
Articole asemănătoare
Ce presupune decizia CPI privind ofensiva israeliană din Rafah
Poliția din Hong Kong a arestat cinci jurnaliști ai unei publicații de investigații
OpenAI susține că Times a trișat pentru a dovedi că ChatGPT a folosit conținutul său
SUA, avertisment pentru China: Hong Kong nu va mai fi considerată regiune autonomă
Fact check: poți pozitiva un test rapid COVID cu o portocală?