
Conflictul dintre Rusia și Ucraina din Marea Azov, precedat de dezinformări de la Kremlin
Kremlinul ar fi dus o campanie de dezinformare pe teritoriul Ucrainei pe o perioadă destul de lungă, înainte de a avea loc conflictul din strâmtoarea Kerchi.
Comisarul Uniunii Europene pentru securitate spune că eforturile Rusiei în mediul online au avut scopul de a înmuia opinia publică privind o acțiune militară și s-au desfășurat timp de cel puțin un an, conform The Guardian.
Câteva exemple date de Julian King se referă la învinuirea Ucrainei de infectare a apei cu holeră și că autoritățile de la Kiev au încercat să transporte o bombă nucleară în Crimeea.
„Dacă ați crezut că incidentul a venit de nicăieri, ați greșit”, a declarat King la Bruxelles. „Campania de dezinformare a început mult mai devreme, cu mai mult de un an în urmă, când presa rusă a început să impună pretenția că autoritățile de la Kiev au fost dredate fundul mării în Marea Azov, în pregătirea pentru o flotă NATO să-și ia reședința. Apoi, în vara, existau pretenții că Ucraina a infectat marea cu holeră”, a adăugat aceasta. „Acest lucru a fost urmat în septembrie cu mormăieli întunecate în Rusia, când mass-media prognoza ”provocări inspirate de vest” pe țărmul mării Azov și raporta că SUA intenționează să lupte împotriva forțelor navale ucrainene și rusești din Marea Neagră de la 1990.“
Comisarul UE a mai adăugat că niciuna dintre informațiile provenite din Kremlin nu era reală.
Articole asemănătoare
Spotify, amendată pentru încălcarea regulamentului GDPR
Editiadedimineata: Încă un deces, printre victimele incendiului de la Matei Balș. Numărul morților a ajuns la nouă
Protestele din București, în concertele celebrei formații U2
Editiadedimineata.ro: Eroii din timpul pandemiei de coronavirus. Un câine oferă sprijin moral medicilor
Utilizarea intensă a ChatGPT ne face mai singuri