Cine este preotul Chris Terheș, candidatul PSD la europarlamentare: De la militant anti-PSD, la critic al DNA

Partidul Social-Democrat a prezentat zilele acestea lista cu candidați pentru alegerile europarlamentare din mai. Lista prezintă câteva surprize și curiozițăți. De pildă pe poziția a 4-a, o poziție eligibilă pentru un fotoliu de europarlamentar, îl găsim pe preotul Chris Terheș, președintele Coaliției Românilor pentru Combaterea Corupției din Statele Unite.

Curios e că Terheș s-a remarcat ca un fervent militant anti-PSD și pro-justiție până la alegerile din 2014, după care pozițiile sale publice s-au schimbat treptat. A devenit începând cu 2016 un invitat obișnuit al Antenei 3 și RTV, acuzând justiția de abuzuri, iar discursul său anti-corupție s-a evaporat treptat. Poziția sa de candidat la alegerile europarlamentare pe lista PSD pe o poziție eligibilă, obținută sub șefia liderului PSD, Liviu Dragnea, contrastează puternic cu susținerea luptei anti-corupție din urmă cu doar câțiva ani.

De la militant anti-PSD la critic al Direcției Naționale Anticorupție

Anul 2014 îl găsește pe Chris Terhes implicat în campania pentru prezidențiale, mobilizând alegătorii la vot împotriva fostului premier Victor Ponta, candidatul PSD-ului al cărui secretar general era la vremea respectivă Liviu Dragnea.

„Aceste alegeri trașează direcția viitoare a României: spre est sau spre vest. Spre Rusia si China, sau spre Europa și Statele Unite.Spre totalitarism sau spre libertate și progres. Rezultatul acestor alegeri este crucial pentru destinul a milioane de romani, de aceea, este imperativ ca aceștia să iasă într-un număr cât mai mare la vot și să decidă asupra propriului viitor. (…) Referitor la corupți, vreau să spun că sunt de-a dreptul scandalizat de modul cum guvernanții mituiesc Biserica, iar preoții tac în fața corupției.Corupția este o formă de asuprire a maselor, de exploatare, de sclavagism. Un preot care își ia în serios vocația și chemarea nu poate sta tăcut când o clasă politică coruptă îi exploatează propria turmă. Cred că România ar arata altfel dacă preoții ar predica împotriva corupției și ar condamna-o pe față, în loc să îi cânte unui politician trimis în judecată ‘vrednic este’”, declara în 2014 preotul Terheș pentru ziare.com.

În iunie 2014, preotul Chris Terhes propunea partidelor parlamentare, în numele „Coaliției românilor pentru combaterea corupției”, să se angajeze public, în fata electoratului din țară și din diaspora, că vor lua anumite măsuri de susținere a luptei împotriva corupției.

„Solicitarea adresată liderilor partidelor parlamentare de a semna un astfel de angajament pentru combaterea corupției este o practică des întâlnită în democrațiile occidentale, unde alegătorii le cer aleșilor să se angajeze public să facă anumite lucruri pentru popor”, a explicat pr. Chris Terhes, președintele Romanian Community Coalition, citat de ziare.com.

Preotul Chris Terhes a devenit însă cunoscut în timpul referendumului de suspendare a lui Traian Băsescu, făcând lobby în congresul american în favoarea fostului președinte și împotriva PSD.

După 2016, aceiași congresmani mobilizați împotriva PSD în 2012 au fost montați de această dată împotriva justiției din România de Coaliția românilor a preotului Terhes.

Într-o scrisoare transmisă Romanian Community Coalition pe data de 4 iunie 2016, congresmena Loretta Samchez, co-președinte al grupului de prietenie cu România din Congres, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „încălcările documentate ale drepturilor omului, sub pretextul combaterii corupției, violarea drepturilor procesuale pe timpul anchetelor penale și amenințările la independența justiției din România”.

Ulterior, Chris Terheș a devenit un invitat al emisiunilor Antena 3, în care denunța practicile Direcției Naționale Anticorupție. ”E îngrijorător să vezi că în România se urmează aceeași matrice ca în celelalte țări din estul Europei (cu probleme în materie de justiție – n.r.) și toată țara stă și aplaudă. Nicio democrației nu se poate construi pe cătușe. Nicio țară nu poate funcția doar pe arestări”, spunea Terheș în 2016 la Antena 3. Acesta mai spunea că ”e o problemă de mentalitate. În România încă există reminiscențele mentalității comuniste în justiție…”. Aceiași retorică avea să fie preluată ulterior de liderii PSD, în denunțarea abuzurilor DNA, acuzând instituția de practici staliniste.

Antena 3

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea a anunțat într-un comunicat de presă că a decis ca ”părintele Cristian Terheș să fie eliberat de exercițiul funcțiilor sacerdotale”, deoarece nu putea fi simultan și preot și politician.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *