Cinci ani închisoare în Iran pentru un francez, acuzat de ”propagandă şi aducere atingere securităţii statului”

Un francez, Louis Arnaud, care se află în arestul Iranului din decembrie 2022, pentru că ar fi făcut „propagandă şi aducere atingere securităţii statului”, a fost condamnat de o instanță la cinci ani în spatele gratiilor.

Mama bărbatului a denunțat într-un comunicat că decizia judecătorului a venit „după mai multe audieri la un tribunal, fără ca avocaţii săi să fie prezenţi”, conform News.ro.

„Acuzaţiile formulate împotriva sa, propagandă şi aducere atingere securităţii statului iranian, sunt complet nefondate”, mai afirmă mama deținutului. Același lucru crede și Ministerul de Externe al Franței, care solicită de urgență eliberarea lui Arnaud „şi a tuturor celorlalţi francezi deţinuţi arbitrar în Iran”.

„Louis şi-a întreprins periplul cu scopul de a descoperi diversitatea cuturală a lumii şi s-a oprit în Iran, o ţară pe care visa să o viziteze de mult timp, pentru bogăţia istoriei sale şi primirea locuitorilor săi”, se mai arată în comunicat.

Mama deținutului a mai spus că „această condamnare este o atingere a drepturilor omului şi libertăţilor individuale. Ea închide fără motiv un nevinovat. Ea sancţionează în mod arbitrar un iubitor de cultură, istorie şi de descoperirea altor ţări”. Mai mult, Arnaud nu s-ar fi implicat niciodată în mișcări sociale.

Toate detaliile cazului, precum și procesul în sine, nu au fost făcute publice – lucru de așteptat de la statul iranian, considerat a fi unul dintre cele mai aspre regimuri din lume. 

Republica islamică este acuzată că folosește deținuții occidentali, printre care se mai numără și alți trei francezi, ca monedă de schimb în negocierile cu alte state.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri