China a încercarcat să lupte cu protestele din Hong Kong prin dezinformare. Nu i-a reușit

Hong Kong este de mai bine de 11 săptămâni scena unor proteste masive și China nu s-a implicat foarte mult – până de curând, când administrația de la Beijing a început o campanie de dezinformare, în încercarea de a-i alunga pe manifestanți.

După ce Aeroportul Internațional a fost ocupat mai mult timp și chiar centrul unor conflicte violente între forțele de ordine și protestatari, China a acționat și pe un alt front decât cel stradal: prin deformarea realității. În timp ce condamna protestele ca fiind asemănătoare cu terorismul, conducerea statului și-a pus în mișcare mașinăria propagandistică, folosindu-se de toate mijloacele posibile.

Marea majoritate a mesajelor au fost răspândite prin intermediul presei de stat și au avut la bază un narativ pe care China l-a mai folosit în trecut, chiar atunci când începeau manifestațiile. Guvernarea de la Beijing dă vina pe forțe străine, care ar avea interese în destabilizarea puterii din țara-mamă: în pricipiu, SUA, prin Nancy Pelosi și CIA.

De exemplu, o publicație chineză (populară printre tineri) a viralizat un clip din care se înțelege că protestatarii ar fi folosit armament de la americani, conform NPR, ca să le facă față forțelor de ordine. The Independent explică cum povestea unei protestatare rănite la ochi a fost transformată de mass media de stat în avantajul Chinei: 

”Când un proiectil a lovit o femeie din Hong Kong în ochi săptămâna aceasta în timp ce protestatarii s-au confruntat cu poliția, China a răspuns rapid.

Rețeaua sa de televiziune de stat a raportat că femeia a fost rănită nu de una dintre rundele de poliție, ci de un protestatar.

Site-ul rețelei a mers mai departe: a postat ceea ce a spus că este o fotografie cu femeia care număra numerar pe o trotuară din Hong Kong – insinuând, după cum rapoartele chineze au afirmat anterior, că protestatarii sunt doar provocatori plătiți”, scrie publicația britanică.

Nici platforma online Weibo nu a fost scutită. La scurt timp de la un conflict între manifestanți și doi bărbați, presupuși agenți ai Beijingului, o treime din postările virale erau despre evenimentele în cauză. Se pare că unul dintre cei doi bărbați era reporter al ziarului chinez Global Times, lucru care a stârnit și mai tare opinia publică din China împotriva Hong Kongului.

De fapt, Beijingul reușește să-și atragă mare parte din locuitori de partea sa – chiar și pe cei care trăiesc acum în alte colțuri ale lumii. Liu Yifei, alegerea Disney pentru noul film Mulan, a împărtășit o postare Weibo din ziarul People’s Daily Daily care scria (în chineză): „De asemenea, susțin poliția din Hong Kong. Puteți să mă bateți acum”. Oamenii s-au arătat nemulțumiți de comentariul făcut de un cetățean american naturalizat, și vor boicotarea filmului de acțiune.

Reacții au venit și din partea a doi giganți tehnologici. Facebook și Twitter au afirmat recent că au luat măsuri pentru a limita manipularea Chinei de pe cele două rețele de socializare.

Inițiativa a aparținut Twitter, după ce compania a fost criticată pentru lipsa de reacție în privința mesajelor false distribuite prin intermediul său. De atunci, 936 de conturi despre care a spus că au fost folosite pentru a „semăna discordia politică în Hong Kong”. Facebook, pe de altă parte, a fost anunțat de Twitter și a reușit să elimine doar ”șapte pagini, trei grupuri și cinci conturi Facebook”.

Ce e de reținut este că tactica folosită de Beijing acum nu este la fel de efectivă ca și cea a Rusiei, motivul fiind simplu: conturile de social media din acest caz nu sunt ”crescute”, deci nu au un background credibil, fiind făcute cel mai probabil la repezeală.

Totuși, cu toate încercările conducerii chineze, protestele din Hong Kong par să nu se oprească prea curând, fiind deja a 12-a săptămână de când locuitorii acestei regiuni protestează împotriva încercărilor Chinei de a impune reguli mai stricte.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri