CERT-RO: Hotspoturile ar trebui evitate. Agresorii cibernetici se pot folosi de aceste rețele
Oamenii sunt sfătuiți să nu mai recurgă la rețelele de internet oferite gratuit, în locurile publice precum aeroporturile sau restaurantele, deoarece reprezintă un adevărat pericol pentru datele personale ale indivizilor. Aceste hotspoturi pot fi, de cele mai multe ori, prilejul perfect pentru un atac cibernetic în care datele financiare să fie sustrase, susține Mihai Rotariu, coordonatorul pentru Relații Publice al CERT-RO.
În cadrul unui eveniment ținut la SNSPA, studenții au fost avertizați de pericolul pe care astfel de rețele îl reprezintă: „Dezavantajul acestor rețele este că utilizatorul nu are siguranța că datele sale sunt securizate, pentru că nu știe practic cine deține acea rețea, cine a configurat acea rețea. Atacatorii pot compromite acea conexiune foarte simplu, sau pot crea rețele cu aceeași denumire”, susține reprezentantul CERT-RO, conform ziare.com.
Drept exemplu, acesta se referă la Starbucks, întrucât este unul din cele mai populare cafenele, în care orice tip de persoană va intra și se va conecta la internet: „Dau un exemplu, numele ‘Starbucks Free Wi-Fi’. Nu ai de unde să știi dacă într-adevăr acea conexiune este a cafenelei sau este o capcană întinsă de atacator”.
Acesta sfătuiește oamenii să evite să intre în aplicații ce ar oferi unor posibili atacatori prilejul să extragă datele financiare sau personale.
„Trebuie să ne ferim în a utiliza mailul de serviciu, să nu ne conectăm la servicii de Internet Banking, să nu dam posibilitatea ca atacatorii sa extraga date confidentiale, date financiare, bancare de la noi” a precizat reprezentantul Mihai Rotariu.
Problema este că nu putem știi cu certitudine dacă o rețea de acest tip este sigură sau nu, recomandarea reprezentantului fiind ca oamenii să își creeze o rutină de securitate bazată pe sfaturile oferite.
Articole asemănătoare
Caravana migranților – oamenii fug de crime și corupție, dar sunt încetiniți de dezinformare EXCLUSIV
Rusia ar putea adopta o lege împotriva ”fake news” – însă pare mai mult o tentativă de cenzurare
Fact Check: Declarația lui Gabriel Mutu despre ilegalitatea folosirii trotinetelor electrice de minori și disponibilizarea a 400.000 de bugetari
Trei lucruri pe care trebuie să le știi despre Sputnik și Russia Today
Decizia CNA privind postul Realitatea ridică o dilemă: obiectivitatea