Catalogăm știrile drept ”fake news” în funcție de viziunea noastră asupra lumii

Ce e ”fake news” și ce nu? Dacă termenul a devenit rapid popular în ultimii ani, fiind astăzi asociat la scară largă cu orice informație care este sau pare a fi fabricată sau înflorită, fenomenul este mai amplu. Însă se dovedește a fi și înșelător, întrucât oamenii tind să clasifice ca fiind ”fake news” orice știre care le contrazice viziunile proprii.

Un studiu publicat în Cognitive Research: Principles and Implications și citat de PsyPost arată că există o legătură între orientarea politică a unui individ și percepția sa despre știri. Mai exact, sursele de știri considerate de conservatori ca fiind de încredere sunt considerate de către liberali propagandistice – și viceversa.

Robert B. Michael, profesor asistent de psihologie la Universitatea din Louisiana și co-autorul studiului, a afirmat că teza a pornit de la întrebarea „Cine și ce cred oamenii că sunt «fake news» și de ce?”. Alte aspecte pe care cei doi și-au propus să le descopere se referă la motivul pentru care termenul este de multe ori folosit ca și sinonim pentru ”propagandă”, dar și dacă există anumite caracteristici – cum ar fi apartenența politică a unei persoane – care pot prezice ce surse specifice de informații sunt etichetate ca fiind «fake news».

Astfel, folosind platforma Amazon Mechanical Turk pentru a recruta 700 de participanți americani, au fost realizate trei studii separate, dar similare, care au fost realizate în martie 2017, aprilie 2018 și august 2020.

Respondenților le-a fost prezentată o listă de 42 de știri, apoi le-a fost cerut să evalueze individual dacă fiecare sursă este de știri reale, fake news sau propagandă. După cum era de așteptat, știrile false și propaganda erau frecvent corelate, cu precădere de către conservatori, care au avut tendința de a vedea o suprapunere mai mare între cele două termene.

Un alt lucru remarcat în cadrul studiului este că participanții care se identificau ca fiind conservatori au avut tendința să creadă că mai multe instituții media publică știri ce conțin fake news sau propagandă în comparație cu omologii lor liberali.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *