Cât de periculoasă e dezinformarea privind COVID-19: sute de persoane au murit din cauza informațiilor false
Până să lovească criza epidemiologică actuală, dezinformarea era descrisă ca fiind unul dintre cele mai mari pericole pentru democrație. Însă, pe măsură ce teoriile conspirației și fake news-urile despre coronavirus au început să circule pe rețelele de socializare, fenomenul s-a dovedit a fi o amenințare și la adresa siguranței indivizilor.
Un studiu publicat în American Journal of Tropical Medicine and Hygiene susține că, din cauza informațiilor false care au circulat pe internet, aproximativ 5.800 de au avut nevoie de îngrijiri medicale și cel puțin 800 de persoane au decedat, conform BBC.
Mulți au murit din cauza consumului de metanol sau produse de curățare pe bază de alcool, după ce au fost promovate ca fiind tratamente pentru COVID-19 sau metode de imunizare împotriva virusului.
În alte situatii, oamenii au fost îndemnați să consume cantități mari de usturoi sau vitamine, ori să bea urină de vacă, cu promisiunea că așa nu se vor mai infecta cu noul coronavirus.
Cercetătorii spun însă că aceste acțiuni au avut „implicații potențial grave” asupra sănătății lor.
Organizația Mondială a Sănătății a afirmat încă de la începutul crizei epidemiologice mondiale despre valul de dezinformare din jurul virusului SARS-CoV-2. Directorul OMS a spus anterior că „infodemia” din jurul Covid-19 s-a răspândit la fel de rapid ca virusul însuși.
Articole asemănătoare
Cel mai puternic atac cibernetic de la începutul invaziei a vizat furnizare de internet în Ucraina
Unu din patru copii din România sunt amenințați online cu bătaia
UPDATE: Musk anunță amânarea achiziției Twitter/ Platforma sistează angajările și face concedieri la nivel înalt
Elodia după 10 ani. Reapariție pe site-ul Antena 1
Editiadedimineata.ro: Nu vor exista noi măsuri de relaxare. Nelu Tătaru: „S-a decis să amânăm noua tranșă de măsuri de relaxare”