Biden: SUA știe „cu certitudine” că Siria îl reține pe jurnalistul Austin Tice, dispărut în 2012
La mai bine de zece ani de la dispariția jurnalistului Austin Tice, în timp ce acesta relata despre războiul din Siria, Joe Biden a declarat că SUA știu „cu certitudine” că guvernul sirian îl reține.
Într-o declarație făcută miercuri, președintele Statelor Unite ale Americii a precizat că SUA au „cerut în mod repetat guvernului sirian să lucreze cu noi” și că el „cere Siriei să pună capăt acestei situații și să ne ajute să-l aducem acasă”, potrivit The Guardian.
Tice este descris în declarația oficială ca fiind un fiu, un frate, un veteran al marinei americane și „un jurnalist de investigație care a pus adevărul mai presus de el însuși și a călătorit în Siria pentru a arăta lumii costul real al războiului”.
Cum a dispărut fără urmă jurnalistul american
Tice este considerat a fi cel mai longeviv jurnalist american din istorie. El se afla în Siria de 83 de zile, când a fost reținut într-o suburbie controlată de regim din Damasc, în timp ce se îndrepta spre granița libaneză.
Primul semn despre acesta a apărut după cinci săptămâni de la răpirea sa. Pe YouTube a apărut o înregistrare video în care Tice apărea legat la ochi, înconjurat de bărbați înarmați. Jurnalistul recita o rugăciune în arabă și adăuga, în engleză: „O, Iisuse”.
La acea vreme, oficialii americani au crezut că acesta era un mod prin care regimul sirian încerca să abată vina asupra grupurilor rebele.
Niciun grup nu a revendicat răpirea lui Tice, iar guvernul sirian neagă implicarea.
Nu au apărut alte informații despre Tice din Siria de atunci, dar guvernul american crede că acesta este în viață, bazându-se, în parte, pe informații culese în 2016 care relatează că jurnalistul a fost văzut într-un spital din Damasc, fiind tratat pentru deshidratare.
Articole asemănătoare
Meghan Markle a câștigat un proces împotriva The Mail. Judecător: „A fost o scrisoare personală”
Uniunea Europeană își dorește o abordare globală față de companiile Big Tech
X va permite brandurilor să ruleze reclamele doar pe profilurile unor creatori de conținut selecți
Noua afacere online profitabilă : comerțul cu recenzii false
Tentativa Facebook de a da ”unfriend” Australiei, criticată la nivel internațional