Biblioteca colectivă DDoSectres este cenzurată de companiile de X, Reddit și Rusia

Redacții de renume, cum ar fi Washington Post, The Guardian, BBC News și Reuters, folosesc biblioteca publică de documente obținute prin scurgeri de date Distributed Denial of Secrets în investigațiile lor. Dar acest lucru ar putea deveni din ce în ce mai greu, deoarece atât companiile de tehnologie, cât și guvernele au început să blocheze accesul la aceasta.

O investigație realizată de The Intercept arată că X, cunoscut mai bine ca Twitter, Reddit și guvernul rus, printre altele, au făcut eforturi pentru a cenzura DDoSecrets.

Twitter, de exemplu, a împiedicat, în 2020, utilizatorii să posteze link-uri către un articol din New York Post bazat pe documente furate din laptopul lui Hunter Biden, invocând o încălcare a politicii companiei privind materialele piratate. Ceva mai târziu, a interzis contul bibliotecii și a împiedicat permanent utilizatorii să posteze sau să trimită în mesaje private orice link către ddosecrets.com.

Ultima măsură a fost luată după ce DDoS a publicat o colecție de 270 GB de documente de la peste 200 de agenții de aplicare a legii, cunoscută sub numele de BlueLeaks. De asemenea, Germania a confiscat serverul pentru același leak, făcând site-ul inaccesibil pentru o perioadă de timp.

Este afișat un mesaj de eroare atunci când încerci să postezi un link către DDoSecrets: „Nu putem finaliza această cerere deoarece acest link a fost identificat de Twitter sau de partenerii noștri ca fiind potențial dăunător”

Reddit face același lucru, dar mai subtil

Reddit, pe de altă parte, nu a fost la fel de direct cu decizia sa de a restricționa accesul la Distributed Denial of Secrets. Potrivit The Intercept, platforma a dat shadowban oricărui conținut legat de ddosecrets.com. Acest lucru înseamnă că comentariile și postările făcute de un utilizator care a inclus linkul sunt vizibile pentru el, dar nu și pentru ceilalți.

DDoSecrets este conștient de acest fapt. Lorax Horne, un editor al bibliotecii, a sugerat ca redditorii să posteze linkuri ale unui articol de știri în care este folosit materialul lor, dar nu direct site-ul.

Rusia este speriată de ceea ce ar putea afla jurnaliștii

Suntem chiar surprinși că Rusia este una dintre cele două țări, alături de Indonezia, care au interzis accesul la DDoSecrets? Moscova are o lungă istorie de utilizare a oricărui mijloc pentru a împiedica informațiile periclitate să ajungă la public. Cenzura este doar vârful icebergului – dar morțile și arestările false sunt metode mai îngrijorătoare pe care Kremlinul le-a aplicat.

După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, DDoSecrets a fost inundat cu terabytes de date rusești. Unul dintre seturile de date de la Roskomnadzor include informații despre cenzurarea de către Rusia a DDoSecrets însuși.

„Dragi colegi, bună dimineața! Vă rog să includeți linkurile în registrul de violatori”, a scris un cenzor rus într-un e-mail din august 2022. Mesajul avea atașat, de asemenea, un document judiciar scanat care adăuga ddosecrets.com pe lista de cenzură a Rusiei.

Accesul la DDoSecrets este, de asemenea, blocat în Indonezia din 21 iulie 2023. Cu doar trei zile înainte, DDoSecrets a publicat peste o jumătate de milion de e-mailuri de la Jhonlin Group, un conglomerat de minerit de cărbune și ulei de palmier care a fost criticat de ONG-uri pentru că protejează drepturile lucrătorilor din mass-media și pentru că folosește poliția pentru a încarcera jurnaliști.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri