Atitudinea lui Elon Musk față de dezinformarea pe X îngrijorează UE
Chiar înainte de alegerile europene, programate să aibă loc între 6 și 9 iunie, Věra Jourová, comisarul european de rang înalt, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care lipsa de moderare a conținutului de către platformele de socializare, în special în ceea ce privește dezinformarea, va influența rezultatele alegerilor.
Mai exact, vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență a vorbit cu The Guardian despre modul în care X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, a arătat o deteriorare clară a moderării conținutului de când Musk a cumpărat platforma în 2022.
„Elon Musk, încă de la începutul demersului său cu Twitter, cred că nu are o oarecare înțelegere a motivului pentru care noi, în UE, suntem atât de atenți sau prudenți atunci când vedem primele semințe a ceva care ar putea crește mai mult, din cauza istoriei din secolul trecut, când primele semne de antisemitism nu au fost oprite”, a spus ea.
Jourová a adăugat: „Pentru că avem aceste lecții sângeroase din istoria noastră, suntem mai precauți, poate, decât SUA”.
X nu face suficient
Mai exact, UE nu crede că sistemul de „note ale comunității” pe care platforma l-a introdus pentru a-și îmbunătăți moderarea a fost suficient pentru a îndeplini standardele blocului. Înaltul oficial a dezvăluit că a exprimat toate aceste îngrijorări directorului executiv al X, Linda Yaccarino. În schimb, reprezentanta platformei a spus că funcția a avut un efect de „autopurificare” a conținutului.
„Dar răspunsul meu a fost: am dori să vedem că verificarea faptelor este făcută de oameni care înțeleg subiectele, care nu sunt activiști, care nu sunt părtinitori și care pot recunoaște diferența dintre fapte și opinii”, a spus Jourová.
Ea a subliniat că platformele „au nevoie de oameni care să înțeleagă limba, istoria și legislația statelor membre în care deciziile cheie ale curților supreme sau ale curților constituționale au stabilit care este limita libertății de exprimare”.
Dezinformarea în preajma alegerilor europarlamentare
Alegerile din acest an au fost ținta unor „încercări de a influența spațiul informațional” și de a polariza publicul în țări precum Slovacia, unde tentativa de asasinat asupra premierului Robert Fico a dus la tensiuni în societate.
„Statele membre din țările baltice sunt îngrijorate, în general, de intensitatea mare a propagandei rusești care ajunge la cetățenii vorbitori de limbă rusă”, a mai spus înaltul oficial UE.
Articole asemănătoare
Decizie scandaloasă: Zeci de persoane condamnate la moarte în Egipt
China a cenzurat postările și articolele despre premiul Oscar câștigat de regizoarea Chloé Zhao
Un jurnalist francez și-a petrecut două zile în spatele gratiilor, din cauza unei cărți
Programul de spionaj Pegasus a fost instalat pe telefonul soției lui Jamal Khashoggi
Tunisia lansează o campanie împotriva criticilor. Mai mulți jurnaliști au fost arestați