Antivacciniștii folosesc 🥕 pentru a evita sancțiunile rețelelor de socializare

Utilizatorii rețelelor de socializare au o relație ciudată cu emoticoanele cu fructe și legume. De exemplu, 🍆 și 🍑 sunt folosite într-o serie de contexte pentru a descrie părți ale corpului uman, în timp ce versiunea emoji a legumei pe care o iubim cu toții, 🥔, este utilizată pentru a insulta oamenii.

Și dacă tot suntem la subiectul salatelor digitale, un alt emoji a fost folosit altfel decât pentru a-și înlocui propria semnificație. Antivacciniștii de pe Facebook au găsit o modalitate de a-și răspândi mesajele fără a fi detectați de rețeaua de socializare, folosind emoji-ul 🥕.

Example of a Facebook group using the carrot emoji
Exemplu de grup Facebook unde cuvântul „vaccin” este înlocuit de emoji-ul cu morcov. Text: „Toată lumea are povești și experiențe despre 🥕. Acum puteți să vă împărășiți poveștile în acest grup despre pericolele 🥕”. Sursa foto: BBC

Știrea a fost raportată pentru prima dată de BBC, care spune că emoji-ul a fost folosit pentru a înlocui cuvântul „vaccin” în postările despre oameni care au fost răniți sau uciși de vaccinuri.

Unul dintre aceste grupuri, care a fost închis de Facebook după ce a fost alertat de BBC, dar care a reapărut ulterior, afirmă în mod explicit că „se vor folosi cuvinte de cod pentru orice”: „nu folosiți niciodată cuvântul cu c, cuvântul cu v sau cuvântul cu b”, adaugă acesta, referindu-se la covid, vaccin și booster.

Alte emoticoane folosite în grupurile antivaxx sunt 🍺 pentru rapel sau 🍎 pentru vaccinarea copiilor.

Facebook eșuează din nou

Facebook a fost mult timp sub observație în ceea ce privește practicile sale de moderare și se pare că utilizarea emoticoanelor este una dintre cele mai simple și mai eficiente modalități de a evita regulile platformei. De ce? Pentru că algoritmul Facebook ia în considerare doar textele, nu și imaginile.

Și nu este singura platformă care are această problemă. Recent, atât Facebook, cât și Twitter au fost criticate după ce trolii de pe internet au postat emoji-uri cu maimuțe și banane ca gesturi rasiste, folosind imagini asociate adesea cu stereotipuri rasiste despre persoanele de culoare.

Problema este că inteligența artificială evoluează învățând din cărți, articole științifice, site-uri web și chiar din Wikipedia, dar aceste texte conțin rareori emoticoane. Practic, sistemul pur și simplu nu este conștient că există mai multe modalități de comunicare decât doar prin cuvinte, fie ele rostite sau scrise.

9 Comentarii

 1. Libertatea de exprimare e din ce in ce mai restransa, cenzura se face prin terti privati ca statul care se face ca nu vede sa iasa basma curata, diferenta fata de dictaturile pe care le critica „lumea libera” este ca ca totul se face pastrand cat de mult posibil aparentele ca sa poata in continuare sa se delimiteze si sa isi sustina superiortatea morala fata de „dictaturile” pe care le critica si le considera inferioare ca drepturi si libertati.

  1. Libertatea de exprimare ma opreste sa tip „foc” intr-o sala de cinematograf plina sau „bomba” intr-un aeroport sau avion! Motivul e usor de inteles!
   Sa aberez pe net ca vaccinurile omoara oameni sau o sa le creasca solzi e fix acelasi lucru, mai ales cand „ieri” o pandemie a omorat 6.5 MILIOANE de oameni. Si nu, ce zice Olivia Steer sau alt/a distrusa pe net nu e dovada.

   Fac pariu ca, scenariu ipotetic, daca am o gasca mare de followers pe FB, twitter sau mai stiu ce canal de social media si zic ca Vasile e pedo si are PC-ul plin de porn cu minori ai sa sari de fund in sus ca nu pot sa zic asa ceva, nu?

   Cum spune englezul „common sense is not that common”.

   1. Sa inteleg ca tu esti vaccinat? Eu de ce sunt in viata daca nu sunt vaccinat? E ceva ce imi scapa. De ce trebuie sa fim toti vaccinati?

    1. De ce esti in viata? Pentru ca in caz ca ai avut virusul corpul tau a reusit sa-l tina sub control. Asta nu e valabil pentru toata lumea sau in toate conditiile. De exemplu daca te arzi pe o suprafata mica a pielii, acolo va fi o infectie, dar corpul tau se va reface. Daca in schimb te arzi pe o suprafata mare (20% din suprafata corpului sa zicem) o sa ai nevoie de mult mai mult timp sa te refaci si probabil o sa ai nevoie de ajutor de specialitate pentru ca suprafata infectata e mare si corpul nu poate face la o incarcare atat de mare de bacterii. Si in cazul unui virus putem vorbi la fel de incarcatura virala. Daca ai „noroc” iei doar cativa si corpul reuseste sa se apere si sa invete cum sa se apere. Daca nu ai noroc poti lua de 1000 de ori mai multa incarcatura si corpul sa nu se descurce asa usor. La fel, daca mananci doar putin dintr-o ciuperca toxica e posibil sa nu ai nimic sau sa fii deranjat la stomac, daca in schimb mananci o ciuperca intreaga o sa mori. Acelasi corp, aceleasi conditii, mai putin cantitatea agentului patogen.

     Nu trebuie sa fim toti vaccinati. Dupa cum vezi nu e obligatoriu niciun vaccin la noi in tara si in general in lume. Ce e gresit in schimb e sa propagi informatii false care pot pune in pericol viata altora. Daca nu crezi ca exista virusuri sau bacterii poti face voluntariat intr-un spital de boli infectioase si o sa te convingi ca sunt reale, altfel cum oameni din locuri diferite care nu se cunosc intre ei ajung acolo cu exact aceleasi simptome?

   2. si ai cunostinte care au dat orutu dupa vax ? tot n-ai voie ? e cenzura cumva mai nou ?
    parca constituta GARANTEAZA LIBERA EXPRIMARE, sau gata cu ea ?

 2. De ce nu am dreptul sa imi educ copiii, prietenii si rudele sa nu se vaccineze? Eu le prezint versiunea mea. Copiii mei au deja interdictie la zeama aia si sunt cu totii in viata (nu au o doza de vaccin in ei).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *