Ambii candidați pentru președinția SUA au dorit interzicerea TikTok, acum ambii au cont pe platformă
Fostul președinte american și actual candidat pentru aceeași funcție, Donald Trump și-a deschis cont pe TikTok, în încercarea de a convinge tinerii să voteze în favoarea sa. Contul a fost deschis în urma celui al lui Joe Biden, însă diferența de urmăritorii dintre aceștia este uriașă. Chiar dacă ambii au urmărit în mandatul lor să interzică TikTok, ambii au acum conturi pe platformă.
Deși a anunțat deschiderea contului sâmbătă, Trump are, în acest moment, aproape 3.5 milioane de urmăritori. Numărul impresionant de oamenii a fost atins în mai puțin de două zile, lucru ce nu prezintă vești prea bune pentru Joe Biden.
Contul actualului președinte – deținut și administrat de echipa ce se ocupă de campania electorală a lui Biden – a fost lansat în luna februarie și are doar puțin peste 340 de mii de urmăritori. Diferența dinte conturile celor doi candidați la președinția SUA este evident uriașă și este în favoarea lui Trump.
Deși ambii politicieni s-au angajat în proiecte ce au căutat să interzică TikTok (Trump a încercat asta în martie 2020, fără succes), iată-i acum postându-se în clipuri pe TikTok pentru a încerca tinerii să voteze pentru ei. Este limpede că TikTok, chiar dacă este îm mijlocul unui scandal de proporții, este suficient de relevantă pentru Biden și Trump să-și lanseze mesajele politice și, de ce nu, să convingă electoratul tânăr.
Popularitatea lui Trump pe TikTok poate fi explicată prin statutul de ”meme” pe care fostul președinte îl are – și nu de puține ori din cauza modului în care alege să vorbească sau să explice diverse lucruri, precum scutul anti-rachetă pe care l-a promis pentru SUA.
Pe de altă parte, experți citați de Politico afirmă că platforma „este deosebit de atractivă pentru campania lui Trump, având în vedere că există un raport de doi la unu între conținutul pro-Trump și cel pro-Biden în aplicație”. Până acum, e clar că Trump domină la capitolul popularitate pe internet, dar asta era la fel de valabil și la ultimele alegeri prezidențiale, pe care Biden le-a câștigat.
Ce înseamnă asta pentru TikTok?
Gigantul social media se luptă zilele acestea împotriva autorităților americane, care au trecut o lege ce poate interzice TikTok în SUA. Compania a acționat legea în judecată, invocând primul amendament al Consitutuției, deși șansele de câștig sunt greu de estimat.
Faptul că ambii candidați pentru funcția de președinte al SUA sunt pe TikTok indică popularitatea și importanța pe care platforma o are pentru a influența opinia publică – mai ales în rândurile tinerilor. Trump a declarat recent că nu mai este de acord cu interzicerea TikTok, tocmai pentru că acest lucru ar supăra mai mulți cetățeni și, bineînțeles, asta îi câștigă niște puncte de imagine.
Teoretic, Biden se bucură de un suport mai mare în rândurile votanților tineri decât Trump, însă legea ce poate interzice TikTok, modul în care SUA a răspuns războiului Israel-Hamas, dar mai ales cum a gestionat protestele din campusurile universitare ce cereau pace în Gaza, ar putea să schimbe situația.
Poate TikTok să scape de interdicție odată cu prezența candidaților pe platformă? Greu de spus. Deocamdată, TikTok se află în plin proces împotriva deciziei Congresului, iar autoritățile nu au dat semne că ar avea de gând să modifice legea sau să renunțe la ea.
Nu trebuie să surprindă, deci, încercările companiei de a găsi tot felul de soluții (dincolo de cele juridice) pentru a scăpa de pericolul interzicerii. Recent, surse din interiorul TikTok au afirmat că inginerii platformei lucrează la o copie a algoritmului său de bază, care să funcționeze doar în SUA. Algoritmul special creat pentru piața americană ar funcționa independent de rețeta ByteDance, lucru ce ar putea să înlăture criticile și îngrijorările autorităților.
Articole asemănătoare
Facebook nu vrea să-i notifice pe cei 533 de milioane de utilizatori ale căror date au fost expuse online
The Guardian nu va mai posta pe X
Extinderea telefoniei mobile în bandă largă duce la scăderea încrederii în guverne
Cum încearcă China să-și spele imaginea privind crimele împotriva minorității musulmane Uighur
Facebook analizează dezinformarea anti-vaccin: grupuri mici sunt responsabile de 50% din comentariile conspiraționiste