Administrația Trump presează România în privința candidaturii lui Georgescu la prezidențiale

Într-o dramă politică în desfășurare care cuprinde Washingtonul, Bucureștiul și Moscova, autoritățile române se află prinse într-un foc încrucișat geopolitic. Bloomberg a dezvăluit miercuri că administrația Trump își intensifică presiunile pentru a se asigura că lui Călin Georgescu i se permite să candideze la alegerile prezidențiale din România care se vor repeta în mai.

În cadrul unor întâlniri private, oficialii americani și-au îndemnat omologii români să nu obstrucționeze campania lui Georgescu, potrivit unor surse familiare cu discuțiile – punând efectiv presiune pe București să permită unui candidat extremist, care a decimat deja sistemul electoral, să candideze.

Mesajul administrației Trump, transmis se pare atât în discuții directe, cât și prin canale diplomatice, a fost intransigent: Washingtonul va considera orice restricții suplimentare asupra lui Georgescu drept represiune politică.

Surpriza de la Munich

Campania de presiune a intrat în atenția publicului săptămâna trecută, când vicepreședintele american J.D. Vance a folosit discursul său principal la Conferința de Securitate de la München pentru a condamna în mod neobișnuit de dur modul în care România a gestionat alegerile.

În discursul său din 14 februarie, Vance a acuzat Bucureștiul că a cedat în fața liderilor europeni care, în cuvintele sale, făceau un efort coordonat pentru a suprima figurile anti-establishment.

„Din ce înțeleg, argumentul a fost că dezinformare rusească a infectat alegerile românești. Dar le cer prietenilor mei europeni să se uite în perspectivă. Puteți crede că este greșit ca Rusia să cumpere reclamă pe social media să vă înfluențeze alegerile, noi cu siguranță credem, puteți condamna acest lucru pe scena mondială. Dar dacă democrația poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari plătite pe reclame digitale de o țară străină, atunci nu a fost foarte puternică de la început”, a afirmat vicepreședintele SUA, după ce a spus că „România a anulat direct rezultatele alegerilor prezidențiale pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor continentali”.

Bucureștiul, luat prin surprindere de Vance

Oficialii de la București, luați prin surprindere de franchețea remarcilor lui Vance, și-au exprimat în privat frustrarea față de ceea ce ei consideră a fi un amestec nejustificat al SUA în politica lor internă.

Un înalt oficial român a declarat pentru Bloomberg că guvernul a fost „dezorientat” de insistența bruscă a administrației Trump, mai ales având în vedere că anularea inițială a alegerilor a fost susținută de constatările serviciilor de informații privind interferența Rusiei.

O bătălie dincolo de granițele României

În ciuda dovezilor interferenței rusești, administrația Trump continuă să-l susțină pe Georgescu, considerând excluderea sa de la vot drept o încălcare a principiilor democratice. Pentru personalitățile aliniate lui Trump, cazul său este emblematic pentru o luptă globală mai amplă împotriva a ceea ce ele percep ca fiind eforturile elitelor de a suprima candidații populiști care contestă sistemul.

Ceea ce a început ca o criză politică internă a devenit acum un punct de aprindere într-o luptă ideologică mult mai amplă. Cazul lui Georgescu s-a transformat într-un strigăt de adunare pentru extrema dreaptă globală, liderii populiști din întreaga Europă citându-l ca exemplu al modului în care se presupune că puterea manipulează alegerile pentru a menține controlul.

Cu toate acestea, Georgescu nu este singurul pe care l-au sprijinit cei mai apropiați colaboratori ai lui Trump. De la alegerile din SUA, Elon Musk și-a intensificat sprijinul public pentru figurile de extremă dreaptă din întreaga Europă – cel mai notabil fiind partidul german AfD, care participă la alegeri peste doar câteva zile.

Pe măsură ce România se pregătește pentru alegerile reprogramate din luna mai, este puțin probabil ca presiunea Washingtonului să scadă. Indiferent dacă Bucureștiul cedează sau nu, rezultatul va avea implicații de durată – nu doar pentru România, ci și pentru viitorul relațiilor americano-europene și pentru lupta continuă dintre populism și structurile politice tradiționale.

Un lucru este sigur: nu mai este vorba doar despre candidatura unui singur om. Este vorba despre liniile geopolitice care modelează viitorul democrației.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri