Activism online marca Declic.ro. Susținerea unei inițiative, la doar un click distanță

Expansiunea organizațiilor non-guvernamentale (ONG) în mediul online a generat nu numai o expunere mai mare, ci și diversificarea acestora. Inițive precum MozaiQ, Cireșarii, WWF, s-au extins în spațiul românesc prin intermediul internetului.

Un alt exemplu esti și Declic.ro”una dintre cele mai mari comunități de activism online din România”, după cum scriu chiar fondatorii pe site-ul oficial. Tot acolo este prezentată echipa, formată în 2015 din voluntari din Campania Salvați Roșia Montană.

Campaniile promovate de ei sunt diverse, majoritatea pe teme sociale sau privind justiția din România. ”Vrem depolitizarea CCR!””Vrem un CNA pe bune!”, ”Stop hărțuirii în Parlament!””Vor să ne lase fără patrimoniu!”, ”Să salvăm pădurile din Prisăcina – Parcul Național Domogled – Valea Cernei!” și așa mai departe.

Numărul de persoane care au ales să susțină inițiativele de pe Declic sunt diverse. Unele campanii au peste 20.000 de semnături, altele doar câteva mii.

Cu toate astea, un proiect sare cu ușurință în evidență – este vorba despre ”Fii și tu „prieten al democrației””. Inițiatorii spun că reprezintă un mod legal de a solicita Curții Constituționale a României să verifice constituționalitatea modificărilor aduse legilor de procedură penală și se referă la Amicus Curiae (prieten al curții), adică  cineva care nu este parte la un dosar judecat în instanță dar oferă informații legate de acest caz, nefiind însă solicitat de vreuna dintre părți pentru asistență în instanță.

Pe aceiași pagină, inițiatorii expun și pașii necesari celor ce vor să se alăture inițiativei, dar și textul sesizării, pe care-l puteți citi AICI.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri