A dezvoltat sau nu Google o inteligență artificială conștientă?
Un inginer al Google a dezvăluit că unul dintre programele de inteligență artificială (AI) al companiei ar putea fi conștient. Declarația a fost urmată de respingiri din partea Google și de un interes major din partea oamenilor pentru LaMDA, presupusul AI care gândește singur.
Blake Lemoine, inginerul care a lansat ipoteza că LaMDA este un program conștient, a derulat o serie de convorbiri cu acest AI pentru a demonstra asta. Într-un interviu pentru The Washington Post, Lemoine aseamănă răspunsurile pe care LaMDA le-a oferit cu cele ale unui copil.
„Dacă nu aș fi știut exact despre ce este vorba, și anume acest program de calculator pe care l-am construit recent, aș fi crezut că este un copil de 7 sau 8 ani care se întâmplă să știe fizică”, a declarat el pentru WP.
Înainte de toate, poate te întrebi ce anume e LaMDA. Pe scurt, este un program de inteligență artificială care a fost creat, luând în considerare un volum imens de date (cantități de text luate de pe internet), pentru a răspunde la întrebări și cerințe scrise. Acronimul vine de la „Language Model for Dialog Applications” (model lingvistic pentru aplicații de dialog), o denumire pretențioasă pentru un sistem menit să identifice anumite tipare și să prezică ce cuvinte ar trebui să urmeze pentru a alcătui o propoziție sau un răspuns.
E LaMDA o inteligență artificială conștientă?
Asta e marea întrebare care a rămas în urma dezvăluirilor făcute de Lemoine. Google a ieșit repede cu declarații publice în care a negat acest lucru, spunând că nu există dovezi care să confirme spusele inginerului.
„Echipa noastră, care include specialiști în etică și tehnologie, a analizat motivele expuse de Blake în conformitate cu principiile noastre de inteligență artificială și l-a informat că dovezile nu susțin afirmațiile sale. I s-a spus că nu există nicio dovadă că LaMDA este conștientă (și există o mulțime de dovezi împotriva acestei ipoteze)”, a declarat un purtător de cuvânt al Google pentru Washington Post.
Alți experți, din afara Google, par a fi ajuns la aceeași concluzie. Mai multe voce importante din domeniul inteligenței artificiale au declarat că LaMDA doar imită răspunsurile unui om, iar fascinația minții umane pentru această tehnologie crează confuzii.
Gary Marcus, expert în AI și autor de cărți pe marginea acestui subiect, a scris într-un tweet că întreaga discuție despre LaMDA și conștiința acestui program sunt „prostii pe catalige”. Într-o declarație pentru CNN, Marcus a spus că LaMDA este o „versiune îmbunătățită” a software-urilor de autocompletare folosit de telefoane pentru a prezice următorul cuvânt dintr-un mesaj text.
”Dacă tastați «Mi-e foarte foame, așa că vreau să merg la un», acesta [n.r- programul] ar putea sugera «restaurant» ca următorul cuvânt. Dar asta este o predicție făcută cu ajutorul statisticilor. Nimeni nu ar trebui să creadă că autocompletarea, chiar și atât de performantă, este conștientă”, a declarat Marcus.
Un alt expert, de data asta un profesor de lingvistică de la Universitatea din Washington, a spus că mintea umană și limbajul folosit de companii sunt de vină pentru modul în care ne raportăm la inteligența artificială și cum ajungem să o umanizăm.
„Acum avem mașini care pot genera cuvinte în absența unui proces de gândire real, însă nu am învățat cum să ne oprim din a ne imagina că în spatele acestor cuvinte se află o minte. Terminologia folosită cu privire la modelele lingvistice, cum ar fi «învățare» sau chiar «rețele neuronale», creează o falsă analogie cu creierul uman”, a declarat profesorul pentru Washington Post.
Acestor voci li se adaugă și Margaret Mitchell, fost codirector al departamentului de Etică AI al Google, care a vorbit despre aceeași tendință a oamenilor de a vedea semne de gândire independentă acolo unde nu e cazul.
„Mintea noastră se pricepe foarte, foarte bine să construiască realități care nu sunt neapărat conforme cu un amplu set de fapte care ne sunt prezentate. Sunt foarte îngrijorată de ceea ce înseamnă pentru oameni să fie din ce în ce mai afectați de iluzie, mai ales acum că iluzia a devenit atât de bună”, a spus Mitchell într-o declarație pentru WP.
E clar că LaMDA nu este un program AI conștient, nimeni nu crede asta în-afara de Lemoine și unii dintre cei mai entuziaști fani SF de pe internet. Ce e important de subliniat este modul în care noi, oamenii, ne raportăm la o tehnologie care e atât de bună la imitație, încât reușește să ne păcălească.
La fel de relevant este și modul în care marile companii, care dezvoltă astfel de programe, se exprimă atunci când le descriu. Într-un editorial pentru The Economist, Blaise Agüera y Arcas (vicepreședinte al Google care lucrează în departamentul AI) a scris că în timp ce a interacționa cu LaMDA, „mă simțeam din ce în ce mai mult ca și cum aș fi vorbit cu ceva inteligent”.
Poate e cazul să prezică și companiile cuvintele potrivite ce trebuie puse într-o propoziție.
Articole asemănătoare
Editiadedimineata.ro, în juriul internațional pentru acordarea premiului CEI-SEEMO de jurnalism de investigație 2020
Campanie de dezinformare în București: „Vaccinul ROR conține celule de fetuși avortați”
Cinci scenarii în cazul unor atacuri cibernetice în perioada alegerilor europarlamentare
Google continuă să profite de pe urma dezinformării climatice de pe YouTube
Talibanii împotriva presei: jurnalist arestat și silit să demisioneze