În ciuda dezinformării, Taiwanul păstrează o atitudine democratică
Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, au avut loc alegeri prezidențiale în controversatul stat insular Taiwan. Chiar dacă Taiwanul nu este recunoscut de majoritatea statelor lumii, printre care se numără și România, alegerile au o însemnătate deosebită pe plan internațional atât ptin faptul că indică gradul de susceptibilitate al cetățenilor la dezinformare, cât prin faptul că arată atitudinea populației în relația cu China. Principalii candidați au fost Han Kuo-yu, din partea Guomindang-ului (Partidul Naționalist) și Tsai Ing-wen, din partea Partidului Democrat Progresiv. Alegerile au fost câștigate de către Tsai Ing-wen, cu o majoritate de 57,1%, cu 18,5 procente mai mult decât principalul ei contracandidat. Tsai Ing-wen se află la cel de al doilea mandat.
Taiwan este unul dintre statele în a căror politică internă se implică cel mai mult puteri străine prin metode coercitive sau prin tehnici de manipulare, precum folosirea știrilor false (fake news), potrivit techcrunch.com. Totuși, rezultatele acestor alegeri subliniază clar faptul că există o rezistență a pupulației față de o atitudine conciliantă în relația cu Republica Populară Chineză, printre ale cărei cauze se numără și felul în care autoritățile chineze gestionează situația din Hong Kong. Din câte se pare, tendința generală este caracterizată de o dorință de independență, dacă nu chiar de separatism, chiar dacă există și un important segment al populației care poate fi identificat drept simpatizant al Chinei. Oricum, Partidul Democrat Progresiv a aprobat la începutul lunii ianuarie un proiect de lege, menit să înlăture influența chineză din politica taiwaneză.
Cu toate acestea, dezinformarea în Taiwan se fundamentează pe un alt agent, și anume lipsa de conștientizare. Din nefericire, cetățenii care nu își dau seama de existența unui risc, nu se pot apăra de el, iar cei care nu sunt conștienți de existența unei probleme, nu pot lupta pentru rezolvarea ei. În cazul dezinformării în Taiwan, după alegerile locale din noiembrie 2018, a fost efectuat un studiu care a demonstrat că 52% dintre cetățeni nu cred că există ingerințe străine sau au declarat că nu știu destule pentru a judeca situația, publică techcrunch.com.
Pentru a înțelege impactul știrilor false în politica Taiwanului, putem privi reacția grupurilor conservatoare, în urma legalizării căsătoriilor de tip homosexual. Acestea au distribuit diferite știri și studii a căror credibilitate este cel puțin îndoielnică ce legau relațiile de tip homosexual de răspândirea virusului HIV sau care pretindeau că Partidul Democrat Progresiv consumă banii statului pe diferite manifestații și parade pentru homosexuali, deși este cunoscut faptul că acestea au fost finanțate de către organizatorii lor. În orice caz, faptul că Tsai Ing-wen a rămas la președinția statului reprezintă o victorie a democrației și a toleranței.
Articole asemănătoare
Rusia a sporit atacurile cibernetice împotriva țărilor NATO
Comunicat surprinzător al Academiei Române despre 5G, cu false afirmații ale OMS și teorii ale conspirației
Cum s-a văzut în presa internațională asaltul Capitoliului de către susținătorii lui Trump
The Guardian atinge un milion de abonați online. Mai mult de jumătate sunt din afara Regatului Unit
Toate semnele de întrebare pe care scandalul de la Biroul Electoral al Sectorului 1 le ridică