În ciuda presiunilor, China refuză să renunțe la lagărele de reeducare din Xinjiang
Documentele făcute publice în ultimele săptămâni demontează povestea construită de Guvernul Chinez despre centrele de detenție din Xinjiang, o regiune autonomă din Republica Populară Chineză. Liderii de la Beijing susțin că acestea nu sunt decât “centre de formare profesională”, de unde oamenii sunt liberi să plece.
Însă multitudinea dovezilor foto, video și a documentelor publicate în detrimentul imaginii Chinei demonstrează că așezările din Xinjiang sunt centre de reeducare austere și inumane, proiectate cu scopul de a transforma uigurii și alte minorități musulmane în cetățeni chinezi model, vorbitori de mandarină. Aceștia nu pot părăsi lagărele până când nu se conformează cerințelor autorităților, această situație sfidând drepturile fundamentale ale omului, relatează CNN.
Documentele socase la iveală despre tratamentul îndurat de uiguri în Xinjiang par a fi veridice, întrucât nici măcar Ministrul de Interne al Chinei nu a negat în mod direct veridicitatea acestora. În plus, faptul că astfel de practici aveau loc până în anul 2015 este ceva ce chinezii au admis deja, susținând totuși că de atunci nu au mai avut loc asemenea incidente.
Se estimează că în jur de 2 milioane de uiguri și alte minorități sunt întemnițați pe nedrept în lagărele din acea regiune, deși autoritățile chineze susțin că acestea sunt aproape goale. Un jurnalist uigur a afirmat că ceea ce se întâmplă acolo este un „genocid cultural”, însă, din perspectiva statului, „ceea ce se întâmplă în Xinjiang este o problemă internă a Chinei”, după cum afirmă purtătorul de cuvânt al Ministrului de Interne al Chinei.
Cel mai probabil, Beijingul nu va adopta o atitudine conciliantă, având în vedere suportul pe care multe state îl acordă Chinei. Potrivit CNN, numai 23 de state și-au exprimat fățis dezacordul cu privire la politicile totalitare ale Chinei, în vreme ce 53 de state, inclusiv multe state arabe, sunt de acord cu acestea. Faptul că state musulmane, precum Arabia Saudită, Iranul și Pakistanul, susțin modul de acțiune însușit de China împotriva uigurilor le poate oferi chinezilor o anumită legitimitate.
Ca răspuns la politica nedemocratică și abuzivă a Chinei, statele democratice pot alege să boicoteze Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2022, ceea ce ar fi un eșec rușinos pentru republica populară și o puternică lovitură în imaginea acesteia. O strategie similară a fost aplicată și în 1980, când 56 de state democratice au refuzat să participe la Jocurile Olimpice de la Moscova, ca formă de protest împotriva invaziei sovietice din Afganistan. Cu toate acestea, niciun stat nu și-a anunțat, momentan, viitoarea absență.
Articole asemănătoare
O știre a trecut granița cu copy – paste. Ce a ratat presa în scandalul ”războiului româno-ucrainean din 2022”
Declarații ale oamenilor media care au participat la protest: „A fost cea mai grea seară a mea de cetăţean român.”
Dilema PSD-ului: a fi sau a nu fi fake news?
Uniunea Europeană vrea să construiască o rețea de sateliți care să asigure internet de mare viteză
Consilierii județeni ai PSD, uneori și jurnaliști pentru ”publicația” online a partidului