Libertatea internetului e în declin, mulțumită rețelelor de socializare
Spui social media și la ce te gândești? Reacții, comunicare, informații, share, Cambridge Analytica? Rețelele de socializare au influențat în nici zece ani modul în care au loc interacțiunile inter-umane, au schimbat raportul dintre public și politic dar au și oferit o platformă ieftină pentru operații de influență malignă.
”Mulțumită” rețelelor de socializare și a inacțiunilor acestora, libertatea pe internet este în declin. Cel mai recent raport realizat de organizația internațională pro-democrație Freedom House spune că ”din cele 65 de țări evaluate, 33 au înregistrat o scădere generală din iunie 2018, comparativ cu 16 care au înregistrat îmbunătățiri nete”.
Cel mai mare declin a fost înregistrat în Sudan și Kazahstan, pe următoarele locuri aflându-se Brazilia, Bangladesh și Zimbabwe. China rămâne pentru al patrulea an consecutiv cel mai mare agresor al libertății pe internet, în timp ce SUA se află în al treilea an de declin privind drepturile utilizatorilor de internet, din cauza monitorizării din ce în ce mai mari a oficialilor, a dezinformării și a manipulării conținutul de către actori domestici sau străini. Într-o notă mai pozitivă, Freedom House clasează Islanda ca fiind cel mai activ protector al drepturilor utilizatorilor de internet.
Totuși, studiul atrage atenția asupra repercursiunilor lipsei de acțiune din partea companiilor ca Facebook sau Google. Principalele probleme remarcate de ONG-ul american sunt ”facilitarea diseminării propagandei și a dezinformării în perioadele electorale”, dar și ”permiterea colectării și analizarea unor cantități vaste de date despre populații întregi”.
Raportul sugerează mai multe posibile rezolvări, printre care, conform Gizmodo, se numără și ”reglementarea instrumentelor de supraveghere a rețelelor de socializare, adoptarea unei legislații puternice și răspândite privind confidențialitatea datelor, limitarea supravegherii guvernamentale”.
Articole asemănătoare
Fake news sau eroare de comunicare? Inpolitics.ro, informații derizorii despre PNL
Terorismul, capcană pentru jurnaliști? UNESCO a lansat manualul care vine în ajutorul redacţiilor
Poșta Română distribuie la pachet cu pensiile bătrânilor, pliante de propagandă marca PSD
De Ziua Mondială a Libertății Presei: câteva semne că aceasta se erodează în România
Fruntași la imigrația internă în UE. Unde se află marile comunități de români