Era sau nu întemeiat ca TVR să transmită interviul lui Ion Cristoiu cu Sebastian Ghiță?
De cele mai multe ori, cei care analizează activitatea televiziunii publice, ajung – indubitabil – la faptul că aceasta intră neconcurențial în piață, folosind bani de la bugetul de stat. Și atunci sunt aruncate în dezbatere monedele de schimb pentru această metodă de finanțare.
Bref – atunci este momentul în care se vorbește despre imparțialitate, profesionalism și servirea interesului public !
Pe cale de consecință răspunsul la întrebarea de mai sus derivă dintr-o altă interogare: a servit sau nu interesului public difuzarea interviului cu Sebastian Ghiță de către TVR?
Răspunsul nu poate fi altul decât DA! Și asta pentru că:
– Sebastian Ghiță este un personaj public, despre care s-a vorbit și a fost prezent în cadrul jurnalelor de știri, inclusiv cele ale TVR.
– Sebastian Ghiță este unul dintre oamenii care are una dintre cele mai profunde legături cu banul public, deci o televiziune națională nu poate fi decât interesată de declarațiile acestuia, mai ales în condițiile în care personajul în cauză se sustrage unor investigații judiciare, având statutul de fugar.
– Dacă în urma interviului lui Sebastian Ghiță se vor impune reacții din partea altor personaje publice sau instituții ale statului, cum ar putea TVR să le difuzeze fără să fi difuzat știrea inițială?
Difuzarea interviului de către TVR se poate plasa într-o notă de normalitate și nu cade sub incidența vreunei acuze de propagandă, mai ales că la toate cele trei televiziuni de știri ce au transmis interviul s-au uitat atât cei care nădăjduiesc din dezvăluirile promise de Ghiță, cât și cei care îl contestă.
TVR a căzut într-o falsă dezbatere deontologică, fiind printre puținile dăți în care televiziunea publică a procedat absolut corect, luând în calcul interesul public pentru subiect și nu vreo intenție de distorsionare a informației.
Articole asemănătoare
Trei derapaje ale mass-mediei din România în privința cazului de la Caracal
Cele mai mari dezinformări ale propagandei Rusiei în anul 2018
Decizia CNA privind postul Realitatea ridică o dilemă: obiectivitatea
Statul pe social media, activitatea preferată pe internet a românilor. Consumul de presă e (destul de) popular
Valiza de Teleorman, mostra prezentării de succes – de la o notiță de Facebook, la un subiect fierbinte EXCLUSIV