
Meta riscă amenzi zilnice din cauza modelului de plată ”pay-or-consent”, în UE
Meta se află într-un nou moment dificil în Uniunea Europeană, după ce autoritățile de la Bruxelles au anunțat că gigantul american riscă amenzi zilnice pentru modelul de plată ”pay-or-consent”. Acest lucru se referă la faptul că utilizatorii de Facebook sau Instagram fie plătesc pentru a scăpa de reclame, fie vor folosi serviciile gratis, însă datelelor persoanale vor fi prelucrate în scopuri comerciale.
Discuția îndelungată legată de acest model de plată este în plină desfășurare încă din 2023 – când Meta anunțase această nouă abordare – doar că, acum, Comisia Europeană a spus că modelul propus de Meta a încălcat DMA în perioada de până în noiembrie 2024, când l-a modificat pentru a utiliza mai puține date pentru publicitatea personalizată.
Măsurile luate de compania Big Tech nu par să fie pe placul Comisiei Europene, care a ținut să reamintească că orice încălcare a legilor ce reglementează piața digitală (DMA) vine la pachet cu amenzi periodice ce se pot ridica la 5% din profitul zilnic al Meta.
„Comisia nu poate confirma în acest stadiu dacă acestea sunt suficiente pentru a respecta principalii parametri de conformitate prezentați în decizia sa de neconformitate. Având în vedere acest lucru, vom lua în considerare următorii pași, inclusiv reamintirea faptului că neconformitatea continuă ar putea atrage după sine aplicarea de penalități sub forma unei sancțiuni periodice”, a declarat un purtător de cuvânt al CE, citate de Reuters.
Faptul că utilizatorii UE sunt forțați să-și dea datele personale pentru procesarea lor în scopuri comerciale sau să plătească Meta pentru a nu face asta e suficient pentru a vedea motivația companiei pentru acest model de plată. Realitatea e, așa cum a spus-o și UE, că oamenilor nu li se oferă, de fapt, nicio alegere.
E clar că Meta nu este interesată de a proteja datele oamenilor (să nu uităm de faptul că antrenarea programelor AI au fost făcute cu postările publice ale utilizatorilor, deși nimeni nu și-a dat dreptul pe așa ceva) iar încercările de a ocoli legile europene sau de a acuza Comisia că discriminează sunt, în fapt, încercări de renunța la transparență și responsabilitatea cuvenită datelor personale ale milioane de utilizatori din Europa.
Articole asemănătoare
Sunt rețelele de socializare anti-conservatoare? Un studiu susține că afirmația este „o formă de dezinformare”
Turcia: Jurnalist suedez arestat sub acuzații de terorism și pentru „insultarea președintelui”
China declară ilegale tranzacțiile cu criptomonede
Cum plănuiește un startup canadian să reînvie jurnalismul local
Facebook își închide sistemul de recunoaștere facială