
Jurnalistă belarusă, expulzată din Republica Cehă pentru că spiona în favoarea Rusiei
O jurnalistă din Belarus a fost descoperită de autoritățile cehe ca fiind spion pentru Rusia. Natalia Sudliankova a fost obligată să părăsească țara membră UE.
O anchetă a arătat că, dirijată de agentul rus GRU Alexey Shavrov, jurnalista din Belarus a aranjat publicarea mai multor articole în presa cehă, informează Kyiv Independent.
„Natalia Sudliankova este un colaborator-cheie al serviciului rus de informații militare GRU și lucrează de mulți ani în mod secret și sistematic pentru mai multe organizații ruse din Republica Cehă”, a declarat ministrul ceh de externe, Jan Jipavsky.
Ea a lucrat și pentru „Fondul rus pentru susținerea și protecția drepturilor compatrioților care trăiesc în străinătate” și „Regimentul nemuritor al Rusiei”.
Pentru munca sa sub acoperire, Sudliankova a fost plătită cu „zeci de mii de euro în criptomonede”. Pretinsa jurnalistă a acționat, de asemenea, în interesul oligarhului rus Alisher Usmanov și al companiei ruse de stat pentru energie nucleară, Rosatom.
În urma anchetei, Nataliei Sudliankova i s-a ordonat să părăsească Republica Cehă în 30 de zile. Atât ea, cât și agentul GRU care s-a ocupat de cazul ei ar putea fi incluși pe lista de sancțiuni a UE.
Un disident belarus devenit spion?
Când nu spiona pentru Rusia, Sudliankova lucra la redactor-șef al Prague Telegraph, un săptămânal în limba rusă publicat în capitala cehă. De asemenea, ea a lucrat pentru Radio Europa Liberă/Radio Liberty, Tyden și Lidove Noviny.
Sudliankova a primit azil politic în Republica Cehă în 1999, după „anumite probleme cu dl Lukașenko și cu oameni din echipa sa”, după cum a povestit într-un interviu televizat mulți ani mai târziu. „Nu puteam rămâne în aceeași patrie”, a adăugat ea, conform The Insider.
În Belarus, Sudliankova a fost implicată în activism și a candidat pentru Parlament din partea asociației de opoziție cunoscută sub numele de Partidul Civil Unit. Cu toate acestea, ani mai târziu, ea a vorbit public în favoarea Rusiei – spunând în 2014, de exemplu, că armata rusă nu lupta în Ucraina și că „conflictul a fost provocat de doi oligarhi”.
Articole asemănătoare
Separatiștii pro-ruși ar fi folosit cadavre pentru operațiunile false flag din estul Ucrainei
Chatbotul Meta atacă Facebook, răspândește informații false și face remarci rasiste
Alo, talibanii? O jurnalistă de origine afgană a fost sunată în direct de purtătorul de cuvânt al talibanilor
Rusia și Cehia, în conflict diplomatic din cauza agenților GRU care au participat la otrăvirea lui Skripal
Companiile AI, tot mai multe presiuni asupra Casei Albe pentru a utiliza liber conținutul protejat de drepturi de autor