TikTok apelează la Curtea Supremă a SUA într-o încercare disperată de a evita interdicția

TikTok își joacă ultima carte legală pentru a bloca legea din SUA care o obligă să se rupă de ByteDance, compania-mamă din China. Avocații platformei de social media au cerut, în regim de urgență, Curții Supreme a Statelor Unite să preia cazul și să întârzie legea Congresului, care presupune suspendarea TikTok în cazul în care legăturile cu ByteDance continuă.

Plângerea către Curtea Supremă vorbește despre primul amendament al Constituției SUA, cel care apără, printre altele, dreptul la liberă exprimare. Este singura cale legală pe care compania o mai are la dispoziție, după ce o instanță i-a respins apelul, iar 19 ianuarie 2025 a devenit data limită până când despărțirea de compania-mamă ar trebui să fie completă.

Deoarece TikTok Inc. este o societate americană care exercită libertatea editorială asupra unei platforme de exprimare din SUA, Primul Amendament o protejează pe deplin împotriva încercării Congresului de a-i interzice funcționarea platformei pe baza presupusei sale influențe străine”, au declarat avocații TikTok, citați de Axios.

TikTok a declarat în repetate rânduri că o ruptură de ByteDance este de neconceput și a luptat pe toate căile juridice pentru a bloca legea adoptată de Congresul american. TikTok are 170 de milioane de utilizatori în SUA, iar mai mulți influenceri de acolo deja au început să migreze către Instagram și YouTube, locuri unde le-au cerut fanilor să-i urmeze.

Interdicția TikTok duce la o cenzură masivă și fără precedent a peste 170 de milioane de americani la 19 ianuarie 2025. Estimările arată că micile afaceri de pe TikTok vor pierde venituri de peste 1 miliard de dolari, iar creatorii de conținut vor suferi pierderi de aproape 300 de milioane de dolari în doar o lună, dacă interdicția nu va fi oprită”, a mai adăugat TikTok într-o declarație de presă.

Interesant este calendarul politic din luna ianuarie. În mod oficial, termenul acordat TikTok cade în mandatul actualei administrații prezidențiale, dar Donald Trump urmează să fie investit ca președinte o zi mai târziu, pe 20 ianuarie. În timpul campaniei electorale, Trump a susținut că se va opune suspendării TikTok, deși acest proces a fost început chiar de administrația sa, în 2020.

Șansele de reușită pentru TikTok sunt foarte mici în acest moment și, dacă cumva Donald Trump se hotărăște să ajute platforma, faptul că principala forță politică care a trecut proiectul de lege de suspendare în Congres a fost partidul Republican, îl constrâng destul de mult. Însă, totul depinde de decizia Curții Supreme.

Speranța TikTok acum este de a primi o amânare din partea Curții, suficientă pentru a depăși 19 ianuarie, iar apoi să negocieze cu noua administrație Trump termenii legii astfel încât suspendarea și ruperea de ByteDance să fie evitate. În orice caz, proiectul legislativ al Congresului crează un precedent periculos pentru reglementarea opresivă a platformelor de social media.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *