La un an de la izbucnirea războiului din Gaza, 137 de jurnaliști au murit
A trecut mai bine de un an de când s-a dezlănțuit iadul în Fâșia Gaza. Numărul morților civili continuă să crească – este o realitate alarmantă, deoarece se pare că violența israeliană lovește mai ales civilii: un raport al ONU arată că 70% dintre victime sunt femei și copii.
Printre victime se numără și jurnaliști, protejați de dreptul internațional ca civili. Aceștia luptă în fiecare zi pentru a prezenta o imagine mai bună a tragediilor pe care palestinienii le îndură în Gaza, fără nicio cale de scăpare, fără niciun loc unde să se ascundă.
Conform datelor colectate de organizatia Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, până la data de 8 noiembrie, au fost înregistrate 137 de decese confirmate în rândul lucrătorilor media. Dintre aceștia, 129 erau palestinieni, doi israelieni și șase libanezi.
Mai mult, 47 jurnaliști au fost răniți, 2 jurnaliști au fost dați dispăruți, iar 71 de jurnaliști au fost arestați de forțele israeliene. Au fost înregistrate și un număr mare de agresiuni, amenințări, atacuri cibernetice, cenzură și chiar uciderea unor membri ai familiei lucrătorilor media din regiune.
CPJ investighează, de asemenea, numeroase rapoarte neconfirmate despre alți jurnaliști uciși, dispăruți, reținuți, răniți sau amenințați, precum și despre deteriorarea birourilor de presă și a locuințelor jurnaliștilor. Datele sunt colectate de organizație prin intermediul surselor regionale și nu vor fi incluse pe lista oficială a CPJ până la confirmarea clară a acestor informații.
Nu este clar dacă toți acești jurnaliști relatau conflictul în momentul morții lor, dar CPJ i-a inclus în numărătoare pe măsură ce investigăm circumstanțele decesului.
Articole asemănătoare
Conspiraționiștii au o nouă țintă: prognoza meteo
Elon Musk vrea să facă butonul de edit disponibil pentru toți utilizatorii Twitter
Coca-Cola, mesaj viral despre referendum. Ce reacții a stârnit în mediul online
Cele mai mari rețele sociale lansează o unitate pentru detectarea dezinformării în Australia
Bellingcat, interzisă în Rusia. Motivul: ar reprezenta o ameninţare la adresa securității