OpenAI vrea să se ravanșeze față de presa din SUA și va oferi milioane de dolari publicațiilor locale
OpenAI și Microsoft vor oferi milioane de dolari presei locale din SUA pentru a ajuta publicațiile să adopte instrumente AI, care le-ar ușura munca. Proiectul companiilor tech este exclusiv destinat jurnaliștilor locali din SUA și caută să testeze anumite servicii AI în cadrul acestor redacții.
Ajutorul financiar se ridică la 10 milioane de dolari și include și beneficii software sau credite ce pot fi schimbate pentru accesul la alte servicii oferite de cele două companii, conform Axios. Programul este realizat în parteneriat cu Coaliția pentru știri locale independente (LINC) a Institutului Lenfest, un grup format din opt dintre cele mai mari organizații locale independente de știri.
Prima rundă de finanțare va merge către Long Island Newsday, The Minnesota Star Tribune, The Philadelphia Inquirer, Chicago Public Media și The Seattle Times.
Aceste publicații vor primi o subvenție pentru a angaja un colaborator – pe o perioadă de doi ani – care va lucra la dezvoltarea și implementarea instrumentelor AI, cu ajutorul serviciilor de specialitate ale Microsoft și OpenAI.
„Deși nimic nu va înlocui rolul central al reporterilor, credem că tehnologia IA poate ajuta la cercetarea, investigarea, distribuirea și monetizarea jurnalismului important”, a declarat un reprezentant al OpenAI în declarația de presă.
Anunțul vine într-o perioadă în care companiile AI sunt intens criticate pentru modul în care aleg să-și antreneze programele de inteligență artificială generativă, anume prin folosirea datelor disponibile pe internet fără a căuta, însă, aprobarea celor care au creat conținutul respectiv.
Săptămâna trecută, The New York Times a trimis o scrisoare în care cere companiei Perplexity să înceteze și să nu mai încerce să acceseze sau să utilizeze conținutul jurnalistic în rezumatele AI sau alte formate oferite de produsele lor.
Articole asemănătoare
Un nou serviciu de streaming de tip video-on-demand va fi disponibil începând cu 2022
Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor investighează victimele din mass-media în conflictul Israel-Hamas
Libertatea pe internet, în pericol – 32 de guverne au plătit oameni să manipuleze conversațiile
„Attenzione, borseggiatrici!” Cum are grijă un utilizator de TikTok de turiștii din Italia
Semnalul tras de Code4Romania, în seara alegerilor: „Autoritățile au făcut un pas în spate în asigurarea transparenței”