
Numărul jurnaliștilor uciși în Gaza a ajuns la 94
Pe măsură ce conflictul dintre Israel și Hamas se apropie de cea de-a patra lună, numărul civililor uciși în operațiunile din Fâșia Gaza crește. Printre aceștia se numără și jurnaliștii, care își pun viața în pericol pentru a relata lumii întregi suferința din acea regiune.
Conform datelor colectate de organizatia Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, până la data de 4 martie au fost înregistrate 94 de decese confirmate în rândul lucrătorilor media. Dintre aceștia, 98 erau palestinieni, doi israelieni și trei libanezi.
Mai mult, 16 jurnaliști au fost răniți, 4 jurnaliști au fost dați dispăruți, iar 25 de jurnaliști au fost arestați de forțele israeliene. Au fost înregistrate și un număr mare de agresiuni, amenințări, atacuri cibernetice, cenzură și chiar uciderea unor membri ai familiei lucrătorilor media din regiune.
Vestea bună este că din 23 februarie nu a mai fost raportat niciun deces în rândul lucrătorilor din mass-media – ceea ce înseamnă că au trecut zece zile între moartea lui Mohamed Yaghi și ultimul raport al CPJ.
Yaghi, un fotojurnalist independent care lucra cu mai multe instituții media, a fost ucis într-un atac aerian israelian asupra orașului Az-Zawayda din Der El-Balah, în centrul Gaza. Lovitura a luat, de asemenea, viețile a 36 de membri ai familiei sale, inclusiv a soției și fiicei sale. Moartea sa a fost confirmată de mai multe surse, inclusiv de Al Jazeera, care l-a angajat, și de Federația Internațională a Jurnaliștilor.
Jurnaliștii uciși în timpul conflictului se numără printre cei peste 30.000 de morți de la începutul războiului, la 7 octombrie – peste 30.000 de palestinieni au murit în Gaza și Cisiordania și 1.200 în Israel.
Articole asemănătoare
Utilizatorii britanici de Google ar putea să-și piardă drepturile europene de protecție a datelor
Și rușii și-au desemnat cuvântul anului 2021
O nouă problemă majoră de securitate închide Google+ mai devreme
Mit și adevăr despre coronavirus. Ce vor specialiștii să știi despre COVID-19
Facebook va permite utilizatorilor să gestioneze datele colectate despre ei, însă nu vor fi diferente mari