OpenAI pledează în Parlamentul britanic pentru dreptul de a utiliza materiale protejate prin copyright
Parlamentul britanic este pus în fața unei decizii dificile, grație unei solicitări făcute de OpenAI – compania care ne-a dat ChatGPT. Să folosim sau nu materiale protejate de drepturi de autor pentru a antrena inteligența artificială?
Compania multimiliardară argumentează, într-un dosar depus la o subcomisie a Camerei Lorzilor, că utilizarea doar a conținutului din domeniul public ar fi insuficientă pentru a antrena genul de modele lingvistice mari (LLM) pe care le construiește, conform Futurism.
„Deoarece drepturile de autor acoperă în prezent aproape orice fel de exprimare umană – inclusiv postări pe bloguri, fotografii, postări pe forumuri, fragmente de cod software și documente guvernamentale – ar fi imposibil să se antreneze modelele de inteligență artificială de vârf de astăzi fără a utiliza materiale protejate de drepturi de autor”, a scris compania în documentul de prezentare a dovezilor. „Limitarea datelor de antrenament la cărți și desene din domeniul public create cu mai mult de un secol în urmă ar putea produce un experiment interesant, dar nu ar oferi sisteme de inteligență artificială care să răspundă nevoilor cetățenilor de astăzi”.
În plus, OpenAI consideră că utilizarea de materiale protejate de drepturi de autor – cum ar fi articole din instituții de știri – pentru a antrena IA nu este împotriva legii.
Dilema
Însă alții susțin altceva. Cu doar câteva săptămâni în urmă, New York Times a dat în judecată OpenAI și Microsoft, cel mai mare investitor al său, pentru că ar fi profitat de presupusele „încălcări masive ale drepturilor de autor, exploatare comercială și deturnare” a proprietății intelectuale a ziarului.
Aceeași problemă au avut-o mai mulți autori, care au dat în judecată, prin intermediul Authors Guild, pentru că le-au folosit operele în același mod.
Unii susținători ai dezvoltării inteligenței artificiale ar spune că materialul protejat prin drepturi de autor ar trebui să fie folosit pentru un bine mai mare – pentru a face inteligența artificială mai inteligentă și, prin urmare, pentru a extinde utilizarea acesteia în avantajul umanității. Aceștia nu s-ar înșela pe deplin, deoarece este evident că am atins un stadiu de dezvoltare a inteligenței artificiale din care nu mai putem da înapoi.
Cu toate acestea, ar trebui să ne amintim, de asemenea, că OpenAI este o companie care face profit – foarte mult. Este, de asemenea, singura companie mare care a dezvoltat modele lingvistice de mari dimensiuni cu un succes atât de mare ca ChatGPT.
Acesta este genul de dilemă cu care se confruntă Parlamentul britanic și alții. Să dea totul pentru viitorul dezvoltării inteligenței artificiale sau să protejeze lucrările oamenilor de astăzi?
Articole asemănătoare
De ce cred românii mai mult în conspirații decât în explicațiile știițifice despre coronavirus
Campanie de tip scam care vizează compania Dedeman
Mai mulți jurnaliști au murit în Mexic decât în războiul din Ucraina. Alți doi lucrători media, uciși în plină stradă
Instagram se va concentra pe formatul video și secțiunea ”Reels” în 2022
Pandemia a afectat industria media din România, dar nu dramatic. TV-ul și-a revenit cel mai bine