OpenAI, dispusă să plătească milioane de dolari pentru a avea acces la conținutul de presă
OpenAI, compania dezvoltatoare a ChatGPT, pare dispusă să plătească milioane de dolari pentru licențe ce îi acordă dreptul de a folosi articole de presă pentru a-și antrena programele de inteligență artificială. Tot mai multe organizații media ajung la masa negocierilor pentru a stabili anumiți termeni prin care conținutul lor poate fi preluat de servicii AI.
Suma pe care OpenAI este dispusă s-o plătească pentru a avea o astfel de licență este cuprinsă între 1 și 5 milioane de dolari, confrom The Verge. În acest lanț al negocierilor este prinsă și Apple, care dorește să încheie parteneriate pentru antrenarea programele sale AI și oferă 50 de milioane de dolari pe o perioadă de mai mulți ani pentru acces la conținutul de presă.
În ultima perioada s-au ridicat mai multe întrebări legate de modul în care programele AI sunt antrenate – din cauza datelor pe care le colectează în masă de pe internet. Problema drepturilor de autor este principala îngrijorare și motivul principal pentru care The New York Times a decis să dea OpenAI și Microsoft în judecată. Publicația americană consideră că cele două companii s-au folosit de articolele jurnaliștilor NYT pentru a-și antrena inteligența artificială, însă au făcut asta fără vreo aprobare sau înțelegere prealabilă.
Întreaga metodă de colectare a datelor de pe internet este destul de spinoasă, iar anumite publicații (precum Politico sau Associated Press) au ajuns deja la o înțelegere cu companiile AI pentru a se proteja de orice încălcare a drepturilor de autor.
Milioanele de dolari pe care OpenAI este dispusă să le ofere vorbesc despre importanța respectării muncii jurnalistice, dar și despre dorința companiei de a convinge organizațiile media să accepte ca ChatGPT să aibă acces la conținutul acestora. Pe de altă parte, procesul intentat de The New York Times aruncă decizia OpenAI într-o lumină interesantă – mai bine plătește milioane de dolari pentru licențe, decât să riște miliarde de dolari ca despăgubiri.
Articole asemănătoare
Cum se folosește Ucraina de donațiile în criptomonede
Papa cataloghează dezinformarea privind vaccinurile COVID drept „o încălcare a drepturilor omului”
Autoritatea britanică de reglementare a pieței radio-TV-telecom va reglementa Internetul în Regatul Unit
Twitter se retrage din Codul UE de practică privind dezinformarea
Cinci minute de expunere la fake news pot modifica comportamentul unei persoane