Twitter, acuzată că a ajutat Arabia Saudită să comită încălcări ale drepturilor omului
Compania cunoscută anterior sub numele de Twitter, care acum poartă numele X sub conducerea lui Elon Musk, se află implicată într-un proces care o acuză că a ajutat guvernul Arabiei Saudite să spioneze și să încalce drepturile omului ale disidenților politici.
Acest proces a fost intentat inițial de Areej al-Sadhan, sora unui fost lucrător umanitar saudit, Abdulrahman al-Sadhan, care a fost supus unei dispariții forțate și ulterior condamnat la 20 de ani de închisoare din cauza unor tweet-uri critice la adresa guvernului saudit. Al-Sadhan susține că Twitter a furnizat guvernului saudit informații de identificare a fratelui ei, ceea ce a dus la încarcerarea acestuia, la tortură și la un proces fictiv, potrivit Gizmodo.
X, acuzată că a contribuit la reprimarea dizidenților saudiți
În plus, cazul descrie modul în care trei agenți saudiți s-au infiltrat în Twitter, doi dintre ei lucrând ca angajați, în 2014 și 2015. Activitatea lor a dus, în cele din urmă, la arestarea lui Abdulrahman al-Sadhan și la expunerea a mii de utilizatori anonimi de Twitter care erau disidenți. Dintre aceștia, unii au fost ulterior reținuți și torturați ca de către guvernul saudit.
„Twitter a dat informațiile de identificare ale fratelui meu guvernului Arabiei Saudite, ceea ce încalcă în mod flagrant termenii și condițiile sale. Ca urmare, Arabia Saudită l-a răpit, torturat, întemnițat și – printr-un proces fictiv – l-a condamnat pe fratele meu la 20 de ani de închisoare, doar pentru că a criticat represiunea saudită pe contul său de Twitter. De atunci, guvernul saudit i-a refuzat contactul cu familia sa sau accesul la avocatul său. Nu sunt sigur dacă mai este în viață. După ce am început să vorbesc împotriva represiunii saudite, viața mea a devenit un iad”, susține al-Sadhan în proces.
Mai mult, așa cum a relatat în exclusivitate The Guardian, noile date prezentate în cadrul procesului oferă o perspectivă asupra modului în care Twitter, condus la acea vreme de Jack Dorsey, a ignorat în mod deliberat sau a avut cunoștință de campania guvernului saudit de a elimina criticii din cauza unor considerente financiare. Compania americană dorea să păstreze bunele relații cu Riadul.
Guvernul saudit s-a interesat de Twitter în timpul Primăverii Arabe, când platforma a fost folosită ca mijloc de exprimare pentru mișcările democratice. Procesul include, de asemenea, detalii despre un bărbat care, în decembrie 2014, a început să acceseze și să trimită date confidențiale ale utilizatorilor către oficiali din Arabia Saudită. Ahmad Abouammo – care a fost ulterior condamnat în SUA pentru că a acționat în secret ca agent saudit și a mințit FBI – a trimis un mesaj prin intermediul aplicației de mesagerie a companiei către un consilier apropiat al prințului moștenitor Mohammed bin Salman, în care spunea că „în mod proactiv și reactiv vom șterge răul, fratele meu”.
„Twitter fie era la curent cu acest mesaj – trimis cu nerușinare pe propria sa platformă -, fie l-a ignorat în mod deliberat”, se arată în proces.
Chiar și după ce Abouammo a demisionat din funcția pe care o deținea la Twitter, în mai 2015, el a continuat să ceară companiei identitatea unor utilizatori confidențiali, lucrând în subordinea unui consilier de rang înalt al lui Mohammed bin Salman. Procesul susține că acesta a spus companiei că solicitările erau în numele „vechilor săi parteneri din guvernul saudit”.
Twitter este acuzată nu numai că a fost „avertizată din timp” de aceste amenințări din interior, dar și că a fost conștientă de campania din cadrul companiei și că nu a făcut prea multe pentru a o preveni. Se susține că, în anumite momente, Twitter a împărtășit „semnificativ mai multe” informații despre utilizatori cu Arabia Saudită în comparație cu alte țări.
Twitter a continuat parteneriatul cu Arabia Saudită ca și cum nimic nu s-a întâmplat
În noiembrie 2015, FBI și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o infiltrare saudită în cadrul companiei. Cu doar câteva zile înainte, Twitter l-a promovat pe Alzabarah, unul dintre agenții saudiți care s-au infiltrat în companie. Ca răspuns, Alzabarah a transmis „fericirea sa inimaginabilă” pentru promovare.
După ce a aflat despre punctul de vedere al FBI, Twitter l-a pus pe Alzabarah în concediu și i-a confiscat laptopul, dar nu și telefonul – care a fost folosit ca mijloc de comunicare cu contactele sale din statul saudit. În proces se afirmă că firma „avea toate motivele să se aștepte ca Alzabarah să fugă imediat în Arabia Saudită, ceea ce a și făcut”.
În ciuda faptului că știa despre încălcarea informațiilor și despre modul în care acestea au fost folosite, compania americană cunoscută acum sub numele de X, a continuat să se întâlnească și să elaboreze strategii cu Arabia Saudită, unul dintre partenerii săi vitali din regiune. Dorsey s-a întâlnit cu prințul moștenitor la aproximativ șase luni după ce compania a fost anunțată de FBI despre problemă, iar cei doi au discutat despre cum să „instruiască și să califice cadrele saudite”.
3 Comentarii
Articole asemănătoare
Iohannis și Trump se vor întâlni pentru a doua oară la Casa Albă
Protest cu influențe ruse în Cehia privind prețurile la energie și sancțiunile aplicate Moscovei
Alina de la Microsoft, Carmen de la Amazon, Watson de la IBM… Iată ce e în spatele acestor nume
Editiadedimineata.ro | Streinu-Cercel îi liniștește pe români: ”Coronavirusul, de 10 ori mai slab decât virusul gripal”
Tot ce știm despre incidentul din Polonia și de ce nu e acesta motiv de panică